ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα των εγχειρήσεων για αδυνάτισμα

Οι βαριατρικές επεμβάσεις, όπως λέγονται οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα μπορούν να βοηθήσουν τους παχύσαρκους ανθρώπους να χάσουν μεγάλο μέρος των περιττών κιλών.

Σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύουν συνοδά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και η υπνική άπνοια.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις εφαρμόζονται κατά κανόνα σε πάσχοντες από κακοήθη ή νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή ανθρώπους που κινδυνεύει η υγεία τους λόγω πάχους.

Κατά την επέμβαση ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει ή να παρακάμψει τμήμα του στομάχου ή άλλων οργάνων του πεπτικού, ώστε ο ασθενής να τρώει λιγότερο και έτσι να χάνει σταδιακά βάρος.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν στοιχεία από 651 ασθενείς οι οποίοι μεταξύ 1985 και 2004 είχαν υποβληθεί σε μία μορφή βαριατρικής εγχείρησης που λέγεται γαστρικό bypass.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Surgery», οι περισσότεροι ασθενείς ήταν 40άρηδες όταν είχαν χειρουργηθεί και ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που είχαν κυμαινόταν από 50 έως 55 (ο φυσιολογικός ΔΜΣ είναι από 18,5 έως 24,9).

bigstock Fat Boy Can t Button Up His S 94838267

Δύο χρόνια μετά την εγχείρηση, οι ασθενείς αυτοί είχαν χάσει το 74% των περιττών κιλών τους, ενώ στην 10ετία εξακολουθούσαν να μην έχουν πάρει το 50% των περιττών τους κιλών. Συνολικά, στην 10ετία είχαν χάσει το 25% του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Όταν εξάλλου είχαν χειρουργηθεί, το 41% έπασχαν από διαβήτη, το 25% από καρδιοπάθεια, το 59% είχαν υπέρταση, το 36% υπνική άπνοια και το 61% υπέφεραν από προβλήματα των αρθρώσεων.

Στη 10ετία, όμως, μόνο το 18% εξακολουθούσαν να έχουν διαβήτη, το 16% είχαν καρδιοπάθεια, το 47% είχαν υπέρταση, το 16% είχαν υπνική άπνοια και το 32% αντιμετώπισε προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Βελτίωση υπήρχε επίσης στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προεγχειρητικά ταλαιπωρούσε το 38% των πασχόντων από παχυσαρκία, αλλά στην 10ετία από την εγχείρηση το 29%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Τζέιμς Χάντερ Μεχάφι, χειρουργό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, τα οφέλη μιας βαριατρικής επέμβασης τα οφέλη είναι τεράστια, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν αδυνατίζουν μόνο, αλλά γίνονται πολύ πιο υγιείς.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact