ΥΓΕΙΑ

Από ποια ασθένεια κινδυνεύετε αν χρησιμοποιείται στοματικό διάλυμα;

Ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα καταστρέφει τα «φιλικά» στοματικά βακτηρίδια…

Αυτά με την σειρά τους αλλάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και προάγουν τον διαβήτη, ιδιαίτερα για άτομα που βρίσκονται ήδη σε υψηλό κίνδυνο για την πάθηση.

Ο διαβήτης πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Πολύ εξαπλωμένος θεωρείται επίσης και ο προδιαβήτης, όπου σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να δικαιολογούν τη διάγνωση του διαβήτη.

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη. Σύμφωνα με την νέα μελέτη, η απλή τακτική χρήση στοματικού διαλύματος θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Rakesh P. Patel -από το Τμήμα Παθολογίας και το Κέντρο Ελεύθερης Ριζικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ- και συνεργάτες του έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nitric Oxide.

Στοματικό διάλυμα και διαβήτης: Ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 55%

Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, αναλύοντας τα δεδομένα 1.206 υπέρβαρων, ή παχύσαρκων ενηλίκων, ηλικίας 40-65 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν απαλλαγμένοι από διαβήτη και κύριες καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την έναρξη της έρευνας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν στοματικά διαλύματα. Συνολικά, το 43% των ατόμων δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ το 22% δήλωσε ότι το χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Στα 3 έτη που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέγραψαν την εξέλιξη του προδιαβήτη και του διαβήτη. Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 945 άτομα.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποίησαν στοματικά διαλύματα, όσοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη ή προδιαβήτη σε διάστημα 3 ετών.

Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης στοματικού διαλύματος λιγότερο από δύο φορές ημερησίως και του κινδύνου για προδιαβήτη, ή διαβήτη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες για διαβήτη, όπως:

  • η διατροφή
  • η στοματική υγιεινή
  • οι διαταραχές ύπνου
  • η χρήση φαρμάκων
  • τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας
  • το εισόδημα και
  • το μορφωτικό επίπεδο

Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, ο Patel και οι συνεργάτες του γράφουν:

«Η συχνή τακτική χρήση στοματικού διαλύματος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη σε αυτόν τον πληθυσμό».

Διαβήτης: Το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταστρέψει τα «καλά» στοματικά βακτήρια

Πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν αντιβακτηριακές ενώσεις -όπως η χλωρεξιδίνη- που σκοτώνουν τα βακτηρίδια προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη της ουλίτιδας, της φθοράς των δοντιών και άλλων στοματικών προβλημάτων.

Ο Patel και οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι αυτές οι ενώσεις μαζί με τα «κακά» καταστρέφουν και τα «καλά» βακτήρια στο στόμα. Αυτά είναι σημαντικά για τον σχηματισμό νιτρικού οξειδίου. Πρόκειται για μια χημική ένωση που βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, η καταστροφή αυτού του ευεργετικού βακτηριδίου θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη είναι καθαρά παρατηρητική. Ο Patel και οι συνεργάτες του επισημαίνουν, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν ένα φαινομενικά αθώο προϊόν στοματικής υγιεινής είναι πραγματικά ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη.

Kάντε κλικ για να συνεχίσετε

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο επιχειρηματίας Θανάσης…

Όταν ο Τσίπρας δήλωνε «άθεος» και αρνιόταν πεισματικά να μπει σε Εκκλησία

Με κατανυκτικό ύφος παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…

Ρόδος: Το μασάζ 49χρονου σε 19χρονη κατέληξε σε… ασέλγεια

H κατάσταση ξέφυγε όταν ο 49χρονος… άπλωσε χέρι…

Τι διαπραγματεύθηκε ο Α.Τσίπρας

Η πέραν της ώρας διαπραγμάτευση Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν…

Βάρκιζα:Tα πέταξε όλα και έκανε στριπτιζ πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου

Άγνωστος έστειλε ένα απίστευτο βίντεο που δείχνει μία…

Παντού ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργισμένο πλήθος διώχνει τους Μάρδα & Μπγιάλα

Ο βουλευτής Δημήτρης Μάρδας, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις…

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Βουλευτές σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες

Στην εποχή της «πρώτης φοράς Αριστεράς» το είδαμε…

Η φωτογραφία-Ντοκουμέντο που δείχνει ότι το ελικόπτερο δέχθηκε ΠΥΡΑ στα Ιμια

Σκοτεινή και ανεξιχνίαστη, τουλάχιστον επισήμως, γιατί ανεπισήμως οι…

Ζευγάρι «βρικολάκων» βρήκαν μόνιμη σύντροφο για να της πίνουν το αίμα

Ένα παντρεμένο ζευγάρι αυτοπροσδιορίζονται ως «βασιλιάς και βασίλισσα…
contact