ΥΓΕΙΑ

Από ποια ασθένεια κινδυνεύετε αν χρησιμοποιείται στοματικό διάλυμα;

Ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα καταστρέφει τα «φιλικά» στοματικά βακτηρίδια…

Αυτά με την σειρά τους αλλάζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και προάγουν τον διαβήτη, ιδιαίτερα για άτομα που βρίσκονται ήδη σε υψηλό κίνδυνο για την πάθηση.

Ο διαβήτης πλήττει εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Πολύ εξαπλωμένος θεωρείται επίσης και ο προδιαβήτης, όπου σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να δικαιολογούν τη διάγνωση του διαβήτη.

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη. Σύμφωνα με την νέα μελέτη, η απλή τακτική χρήση στοματικού διαλύματος θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Rakesh P. Patel -από το Τμήμα Παθολογίας και το Κέντρο Ελεύθερης Ριζικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ- και συνεργάτες του έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nitric Oxide.

Στοματικό διάλυμα και διαβήτης: Ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 55%

Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, αναλύοντας τα δεδομένα 1.206 υπέρβαρων, ή παχύσαρκων ενηλίκων, ηλικίας 40-65 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν απαλλαγμένοι από διαβήτη και κύριες καρδιαγγειακές παθήσεις κατά την έναρξη της έρευνας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν στοματικά διαλύματα. Συνολικά, το 43% των ατόμων δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε στοματικό διάλυμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ το 22% δήλωσε ότι το χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Στα 3 έτη που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέγραψαν την εξέλιξη του προδιαβήτη και του διαβήτη. Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 945 άτομα.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποίησαν στοματικά διαλύματα, όσοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν στοματικό διάλυμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη ή προδιαβήτη σε διάστημα 3 ετών.

Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης στοματικού διαλύματος λιγότερο από δύο φορές ημερησίως και του κινδύνου για προδιαβήτη, ή διαβήτη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες για διαβήτη, όπως:

  • η διατροφή
  • η στοματική υγιεινή
  • οι διαταραχές ύπνου
  • η χρήση φαρμάκων
  • τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας
  • το εισόδημα και
  • το μορφωτικό επίπεδο

Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, ο Patel και οι συνεργάτες του γράφουν:

«Η συχνή τακτική χρήση στοματικού διαλύματος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη σε αυτόν τον πληθυσμό».

Διαβήτης: Το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταστρέψει τα «καλά» στοματικά βακτήρια

Πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν αντιβακτηριακές ενώσεις -όπως η χλωρεξιδίνη- που σκοτώνουν τα βακτηρίδια προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη της ουλίτιδας, της φθοράς των δοντιών και άλλων στοματικών προβλημάτων.

Ο Patel και οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι αυτές οι ενώσεις μαζί με τα «κακά» καταστρέφουν και τα «καλά» βακτήρια στο στόμα. Αυτά είναι σημαντικά για τον σχηματισμό νιτρικού οξειδίου. Πρόκειται για μια χημική ένωση που βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ως εκ τούτου, η καταστροφή αυτού του ευεργετικού βακτηριδίου θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη είναι καθαρά παρατηρητική. Ο Patel και οι συνεργάτες του επισημαίνουν, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν ένα φαινομενικά αθώο προϊόν στοματικής υγιεινής είναι πραγματικά ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη.

Kάντε κλικ για να συνεχίσετε

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

10 φορές που Υπουργοί ΖΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρύφτηκαν πίσω απο το Νόμο περί ευθύνης υπουργών

«Πρώτη φορά αριστερά»… Μια από τις μεγαλύτερες συκοφαντίες…

Μεγάλη εβδομάδα 2019: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθούν χρήματα σε…

Άνδρας έσφαξε πιτ μπουλ με 17 μαχαιριές και του έκοψε την καρωτίδα

Πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στην Αργυρούπολη, καθώς άγνωστος…

Ο Ακάρ απαιτεί αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Άμυνας της…

Ραγίζει καρδιές ο σύντροφος της Νεκταρίας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Ναύπλιο

Συγκλονισμένοι είναι ακόμη οι κάτοικοι στο Ναύπλιο μετά…

Ο Πολάκης που «μας έχει όλους», ζητά να μην αρθεί η ασυλία του

Ο κ.Πολακης, που μας «έχει όλους και αυτός…

Αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα, θα το κάνει η Ολλανδία στους Αλβανούς

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέφερε τις θεωρήσεις…

«Μούφα» το σχέδιο «Πυθία» για τη δολοφονία Καραμανλή

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ»…

Θανάσης Χειμωνάς: «Ψεκασμένοι ακροδεξιοι φασίστες» όσοι διαμαρτύρονται για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Ψεκασμένοι ακροδεξιοι φασίστες» είναι όσοι διαμαρτύρονται για την…
contact