ΥΓΕΙΑ

Πώς το αίσθημα του φόβου σχετίζεται με τη μυρωδιά

Αν ο ήχος που βγάζει ο τροχός του οδοντιάτρου σας ανατριχιάζει, μην τα βάλετε με το γιατρό, αλλά με… τη μητέρα σας!

Τα μωρά μπορούν να αναπτύξουν ένα βαθιά ριζωμένο φόβο για τους οδοντιάτρους, πολύ πριν βγάλουν τα πρώτα τους δόντια.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο φόβος μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, με τη «διαδρομή» από τη μητέρα στο παιδί να είναι η κυρίαρχη.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτή τη διαπίστωση κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για την «οσμή του φόβου», στο πλαίσιο της οποίας απέδειξαν ότι νεογέννητα ποντίκια μαθαίνουν τι να φοβούνται και τι όχι μυρίζοντας τις οσμές που τους περνούν οι μητέρες τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, με τα μωρά να «πιάνουν» τις αλλαγές στη φωνή της μητέρας τους, το πρόσωπο, τις κινήσεις ή ακόμα και τη μυρωδιά τους.

Ο παιδοψυχίατρος Jacek Debiec ξεκίνησε το πείραμά του μαθαίνοντας σε θηλυκά ποντίκια να φοβούνται τη μυρωδιά της μέντας.

Στη συνέχεια απελευθέρωσε την ίδια μυρωδιά παρουσία των νεογέννητων ποντικιών, αναφέρει η Daily Mail σε σχετικό δημοσίευμά της.

Αυτό που παρατήρησε ήταν ότι τα μικρά ποντίκια «έπιαναν» το φόβο της μητέρας τους. Επιπλέον, ακόμη και όταν έφτασαν στην εφηβική φάση της ζωής τους συνήθιζαν να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη μυρωδιά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, τα νεογέννητα ποντίκια ήταν κωφά, τυφλά και κινούνταν με δυσκολία. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι απέκτησαν το φόβο για τη μέντα μέσα από τη μυρωδιά που έκλυε η μητέρα τους όταν φοβόταν.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact