ΥΓΕΙΑ

Πόσες ημέρες μετά την τρίτη δόση έχουμε ανοσία

Πολλές μελέτες έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης εμβολίου για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Η έγκριση της ενισχυτικής δόσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΕΜΑ, FDA, ΕΟΦ) κρίθηκε απαραίτητη ώστε να παρέχεται συνεχής και καλύτερη προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19, αφού όπως έχει παρατηρηθεί η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό των ατόμων με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna, ή δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson.

Η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης εμβολίου είναι κατά 95% αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσησης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών με την τρίτη δόση μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και κατά 20 φορές ο κίνδυνος σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την αναμνηστική δόση είναι πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολίου, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες και συχνότερα από τις αρχικές δόσεις μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια σύστοιχα με το σημείο του εμβολιασμού.

Μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» σε 129 υγειονομικούς όλων των ηλικιών έδειξε ότι η τρίτη ενισχυτική δόση με εμβόλιο mRNA (Pfizer/BioNTech) -είχαν ιστορικό εμβολιασμού επίσης με mRNA εμβόλιο- «εκτόξευσε» τους τίτλους αντισωμάτων σε επίπεδα ανώτερα από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τη δεύτερη δόση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά 50%.

Πότε ξεκινά η δράση της αναμνηστικής δόσης;

Κατά τον βασικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 η επίτευξη τίτλων αντισωμάτων για την προστασία από την Covid-19 έπρεπε να μεσολαβήσουν 14 ημέρες από την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων και 28 ημέρες στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου.

Στην περίπτωση της αναμνηστικής δόσης όπως έχει εξηγεί χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η προστασία είναι άμεση και τα αντισώματα αναπτύσσονται «σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact