ΕΛΛΑΔΑ

Πού θα μεταφερθούν οι ασθενείς από το Δαφνί και το Δρομοκαϊτειο;


Ειδικά κλιμάκια ψάχνουν χώρους

«Αυτοψία» σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να εντοπιστούν χώροι που μπορούν να στεγάσουν τις ψυχιατρικές κλινικές που θα μεταφερθούν από το Δαφνί και το Δρομοκαϊτειο, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, διενεργούν ειδικά τεχνικά κλιμάκια.

Σήμερα, στο μικροσκόπιο των κλιμακίων βρέθηκαν τα νοσοκομεία «Ελπίς» και «Πατησίων» -το οποίο είναι διασυνδεόμενο με το νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Έχει γίνει επίσης έλεγχος και στο νοσοκομείο «Σωτηρία» – σημειωτέον ότι το «Σωτηρία» όπως και το γειτονικό «Γεννηματάς» διαθέτουν πολύ καλές ψυχιατρικές κλινικές από πλευράς υποδομών και χώρων.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να παραδώσουν τις εκθέσεις τους αρμοδίως σε περίπου δύο εβδομάδες. Το χρονοδιάγραμμα της αποασυλοποίησης θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015, όπως τόνισε και η υφυπουργός Υγείας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με τα Σωματεία των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ ή Δαφνί) και Δρομοκαϊτειο.

Σύμφωνα με αυτό μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο θα μεταστεγαστούν σε γενικά νοσοκομεία της Αττικής τα 15 ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης ήδη εκατοντάδες ψυχικά ασθενείς έχουν μεταστεγαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες εκτός Δαφνιού και Δρομοκαϊτειου σε ξενώνες, οικοτροφεία και διαμερίσματα.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης η κυρία Παπακώστα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και ότι επιπλέον θα απαιτηθούν 1.300 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Παρουσία του προέδρου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Παύλου Θεοδωράκη, η υφυπουργός Υγείας επεσήμανε στους εργαζόμενους ότι σκοπός της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι «να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας στην περιφέρεια και να ανασχεθεί η ροή ασθενών προς το κέντρο, με σκοπό την ωφέλεια των ψυχικώς πασχόντων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό η επιχορήγηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, που έχει ζητηθεί από τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την ψυχική υγεία Lazlo Andor, θα διατεθεί στην ανάπτυξη υποδομών και δράσεων σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

Αντιδρά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση η ΠΟΕΔΗΝ

«Καμία κατάργηση» ψυχιατρικών δομών ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις σε οποιαδήποτε απόπειρα συρρίκνωσης των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σήμερα τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία στηρίζουν το σύστημα δημόσιας ψυχικής υγείας της χώρας κατά 80% και το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει απολογισμό για την αποασυλοποίηση των χρόνιων ασθενών για τους οποίους επισημαίνει, «ότι ακόμα και τώρα μεγάλος αριθμός νοσηλεύεται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ πολλοί χρόνιοι ασθενείς προσέρχονται ως νέες εισαγωγές στα ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία μετά το “κάζο” της αδιαφάνειας των ΜΚΟ».
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact