ΥΓΕΙΑ

Πράσινη νεροϊτιά: Το «φτηνό» βότανο κατά του κορονοϊού

Στα χωράφια της Ταϊλάνδης, οι καταδικασμένοι εγκληματίες φροντίζουν μια πολύτιμη σοδειά.

Πρόκειται για την πράσινη νεροϊτιά (Andrographis paniculata) ή Fah talai jone, όπως λέγεται στην ασιατική χώρα.

Είναι ένα παραδοσιακό βότανο-φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως από τους ντόπιους για τη θεραπεία του κρυολογήματος, αλλά τώρα παίζει κεντρικό ρόλο στον αγώνα του έθνους κατά του κορονοϊού.

«Οι ιδιότητές του βοηθούν στη μείωση του πυρετού και του βήχα», λέει ένας από τους κρατούμενους της φυλακής Τσαϊνάτ.

Εχοντας καταδικαστεί για αδικήματα ναρκωτικών, ο 31χρονος έχει τώρα την αποστολή να μαζέψει ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων από 69.000 άλλων κρατούμενων με κορονοϊό.

«Αισθάνομαι περήφανος που φροντίζω αυτά τα ταϊλανδέζικα βότανα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των φυλακισμένων που έχουν COVID», λέει στο SkyNews. Αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ώριμων βλαστών, το φυτό στεγνώνει και αλέθεται από μια άλλη ομάδα.

Η σκουροπράσινη σκόνη στη συνέχεια συσκευάζεται σε κάψουλες πριν αποσταλεί σε άλλες κοντινές φυλακές. Τον Ιούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε το βότανο για χρήση σε άτομα με ασυμπτωματικές ή ήπιες λοιμώξεις από κορονοϊό μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή στις φυλακές.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από τους 11.800 κρατούμενους που το πήραν, το 99,02% ανάρρωσε. Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της επιδημίας τον περασμένο Αύγουστο, περισσότεροι από 700 κρατούμενοι έλαβαν 15 χάπια την ημέρα για πέντε ημέρες.

Το προσωπικό των φυλάκων λέει ότι άπαντες ανάρρωσαν

Οι γιατροί των σωφρονιστικών ιδρυμάτων πιστεύουν ότι το παραδοσιακό βότανο είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων. Οπως λένε, η νεροϊτιά έχει μια ουσία που ονομάζεται ανδρογραφολίδη, η οποία βοηθά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μετά τη λήψη των δισκίων, οι κρατούμενοι είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις ακτινογραφίες θώρακος, λιγότερα συμπτώματα, η ασθένεια ήταν λιγότερο σοβαρή και επέστρεψαν γρήγορα στο φυσιολογικό, σύμφωνα με τους ίδιους. Οι επικριτές, από την άλλη, λένε ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του φυτού ενάντια στην COVID-19.

Λόγω του μεγάλου συνωστισμού, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στις φυλακές της Ταϊλάνδης. Περίπου το ένα τέταρτο των κρατουμένων της χώρας βρέθηκαν θετικοί τους προηγούμενους έξι μήνες.

Οι σοβαρές λοιμώξεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με αντιιικά φάρμακα ή νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά η φθηνή και διαθέσιμη νεροϊτιά προσέφερε στην Ταϊλάνδη μια εναλλακτική επιλογή για εκείνους που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της ασθένειας, σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων.

«Είχα υψηλό πυρετό, αλλά αφού έλαβα την θεραπεί αυτή, ο πυρετός μειώθηκε», εξηγεί ένας κρατούμενος. «Ο πονόλαιμος και ο βήχας μειώθηκαν επίσης» προσθέτει. Περίπου 141 φυλακές σε όλη τη χώρα σχεδιάζουν τώρα να παράγουν 38 εκατομμύρια πράσινα δισκία από το βότανο έως τον Νοέμβριο. Θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία περισσότερων κρατουμένων.

Η κυβέρνηση δοκιμάζει, επίσης, τη θεραπεία αυτή σε ορισμένα νοσοκομεία και ενθαρρύνει 24.000 χωριά να καλλιεργήσουν τη σοδειά.

Ωστόσο, η πράσινη νεροϊτιά δεν αποτελεί «πανάκεια» για να θεραπεύσει τον κόσμο από την COVID-19. Οι αρχές της Ταϊλάνδης το έχουν εγκρίνει για χρήση μόνο σε ήπιες περιπτώσεις.

Αλλά δεν εμποδίζει την μόλυνση κάποιου από τον ιό ούτε είναι υποκατάστατο του εμβολίου. Ο κατάλογος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα συνιστώμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν συμπεριλαμβάνει το εν λόγω φάρμακο.

Πηγή: Skynews

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact