ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Βολιβία: Ο Μοράλες πάει για νίκη από τον πρώτο γύρο

Ο Κάρλος Μέσα «δεν αποδέχεται» το αποτέλεσμα. «Ανησυχία» της αποστολής του ΟΑΚ

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος διεκδικεί τέταρτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή που άρχισε ξανά τη διαδικασία ταχείας καταμέτρησης χθες, που είχε διακοπεί το βράδυ της Κυριακής, ανατρέποντας χωρίς να εξηγήσει γιατί την απόφασή της η καταμέτρηση να συνεχιστεί με το χέρι.

Στις 21:00 της Δευτέρας [τοπική ώρα· 04:00 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας], στον ιστότοπο του Ανώτατου Εκλογοδικείου της Βολιβίας ο Μοράλες καταλάμβανε την πρώτη θέση με το 46,87% των ψήφων, αυξάνοντας τη διαφορά από τον κυριότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα, που περιοριζόταν στο 36,73%, με το 95,3% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Η διαφορά τους κατά συνέπεια φθάνει τις 10,14 εκατοστιαίες μονάδες.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος που προηγείται πρέπει να εξασφαλίσει είτε την απόλυτη πλειοψηφία, το 50% συν μία ψήφο, ή να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να διαθέτει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο.

Χθες το απόγευμα, εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές των δύο υποψηφίων, διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μέσα κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία και διεμήνυσε πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα σε περίπτωση που θεωρήσει ότι αποτελεί προϊόν χειραγώγησης.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που βρίσκονται στη Βολιβία εξέφρασαν την «κατάπληξη» και την «ανησυχία» τους μετά την «δυσεξήγητη» απόφαση της εκλογικής επιτροπής να συνεχίσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με συστήματα πληροφορικής αλλά και για τα νεότερα αποτελέσματα που φέρουν τον Μοράλες να επικρατεί ήδη από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειάζεται η διεξαγωγή δεύτερου γύρου τη 15η Δεκεμβρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact