ΥΓΕΙΑ

Πρώιμο σημάδι άνοιας αν προσέξετε αυτό την ώρα που τρώτε

Η προοπτική ανάπτυξης άνοιας είναι μια τρομακτική σκέψη, κυρίως επειδή όσοι πάσχουν από την εν λόγω ασθένεια συχνά δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια της.

Γνωστικά συμπτώματα στην άνοια, όπως η απώλεια μνήμης, μπορούν να εμποδίσουν τη διάγνωση αφήνοντας τον ασθενή αποπροσανατολισμένο και λιγότερο πιθανό να ζητήσει ιατρική περίθαλψη. Γι ‘αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας που συχνά προλαμβάνουν την γνωστική εξασθένηση.

Παρόλο που δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για την άνοια, εντοπίζοντας το πρόβλημα νωρίς μπορεί να σας επιτρέψει να κάνετε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα παράξενο πρώιμο σημάδι που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε εγκαίρως το πρόβλημα και να λάβετε την βοήθεια που χρειάζεστε. Εάν παρατηρήσετε αυτό το περίεργο πράγμα όταν τρώτε, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Άνοια: Πιθανό πρώιμο σημάδι το να έχετε μεταλλική γεύση στο στόμα όταν τρώτε

Οι ειδικοί λένε ότι η μεταλλική γεύση στο στόμα όταν τρώτε μπορεί να σας οδηγήσει σε διάγνωση άνοιας. Αυτό συμβαίνει επειδή «ο εγκέφαλος δεν μπορεί να στείλει ισχυρά σήματα στις περιοχές του σώματος που σχετίζονται με τις πέντε αισθήσεις«, προκαλώντας αισθητηριακή σύγχυση. Ένα σύμπτωμα αυτού είναι οι γευστικές ανωμαλίες.

Οι αισθήσεις τείνουν να επιδεινώνονται με την ηλικία, αλλά με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό αν κάποιος έχει άνοια. Οι δυσάρεστες γεύσεις μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τέτοιων ασθενών σημάτων από τον εγκέφαλο. Πολλοί άνθρωποι με άνοια έχουν μεταλλική γεύση στο στόμα τους. Επειδή ο εγκέφαλος είναι το κεντρικό λειτουργικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος, οι ασθένειες του εγκεφάλου έχουν τεράστια επίδραση στο πώς λειτουργεί το υπόλοιπο σώμα μας.

Η παράξενη γεύση μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό σε ασθενείς με άνοια

Δυστυχώς, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν από άνοια, συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού ή της αυξημένης αδυναμίας.

«Οι διαταραχές της γεύσης και της οσμής μπορούν να προκαλέσουν αποστροφή στην σίτιση σε έναν άρρωστο ασθενή και ως εκ τούτου να επηρεάσουν την ικανότητά του να διατηρήσει τη βέλτιστη διατροφή», σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Medicine. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο επίπεδο δύναμης, μυϊκής μάζας, λειτουργίας και ποιότητας ζωής», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Άνοια: Η μεταλλική γεύση όταν τρώτε μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής υγείας

Η μεταλλική γεύση ή άλλες γευστικές ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν ορισμένους ασθενείς σε υπερκατανάλωση τροφής. Η ίδια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι «η μειωμένη ικανότητα διαφοροποίησης μεταξύ των διαφόρων εντάσεων σε ένα γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης και επιδείνωση χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης”.

Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να παίρνουν πολλά φάρμακα ή να έχουν πολλαπλές υποκείμενες συννοσηρότητες.

Προσοχή: Υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές εξηγήσεις για την μεταλλική γεύση όταν τρώτε

Αν και η μεταλλική γεύση όταν τρώτε μπορεί να σηματοδοτήσει άνοια, δεν είναι η μοναδική πιθανή αιτία. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το παράξενο σύμπτωμα μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οφείλεται σε νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα, διαβήτη και σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, η αιτία για την μεταλλική γεύση είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη. Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, η εγκυμοσύνη και ορισμένες βιταμίνες και φάρμακα μπορεί επίσης να ευθύνονται. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε τι κρύβεται πίσω από το περίεργο σύμπτωμα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

28χρονος σκότωσε, τεμάχισε και έφαγε την μητέρα του

Φρίκη προκαλεί η είδηση ενός 28χρονου ο οποίος…

Τι είπες ότι πετύχατε, Αλέξη;

Δεν μένουν μόνο τα γραπτά, αλλά και βίντεο…

Εμβόλια Pfizer – Moderna: Τα 3 σοβαρά συμπτώματα σε νέους μετά τη δεύτερη δόση

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι…

Η απίστευτη κίνηση του Ερντογάν μόλις είδε τον Τζο Μπάιντεν

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν…

Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από 1 Ιουλίου

Πιθανό το σενάριο να αφήσουν στην άκρη τη…

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

Απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές…

Κρίστιαν Έρικσεν: Ο άνθρωπος που του έσωσε τη ζωή έδειξε τι σημαίνει αρχηγός

Όλος ο πλανήτης σοκαρίστηκε με την κατάρρευση του…

Παρέα με αλλοδαπούς ο Τσίπρας στην πορεία κατά του εργασιακού ν/σ

Το παρών στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της…

Αυτές τις εικόνες στην απεργία τις πρόσεξε κανείς;

Μαζί με την μάζα των αριστερόστροφων διαδηλωτών, έχουν…
contact