ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ψεκασμοί των ελαιόδεντρων στην Αλεξανδρούπολη

Την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης των ψεκασμών των ελαιόδεντρων στην περιοχή της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης για την έγκαιρη αντιμετώπιση του πυρηνοτρίτη συνιστά η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Έβρου.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ειδικότερα στη Σαμοθράκη έχει διαπιστωθεί έναρξη της ανθοφορίας της ελιάς, με οψιμότητα 7 ημερών (συγκριτικά με πέρυσι) τη στιγμή που στις υπόλοιπες πρώιμες περιοχές αναμένεται έναρξη της ανθοφορίας τις επόμενες ημέρες. Ήδη, ο αριθμός των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες είναι υψηλός, ενώ παρατηρήθηκαν ωοτοκίες στις ανθοταξίες και αναμένεται η έξοδος των σκουληκιών.

"Η επικινδυνότητα του πυρηνοτρίτη για την παραγωγή είναι μεγάλη, όταν η ανθοφορία είναι μέτρια, όπως φέτος στον Έβρο, αλλά ο έγκαιρος ψεκασμός με τη χρήση των ενδεδειγμένων φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα 100%" διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας περιφερειακής ενότητας Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης.

"Καλή η φετινή χρονιά για την ελιά στον Έβρο"

Η φετινή μέτρια ανθοφορία οφείλεται κυρίως στα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στο νομό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ο οποίος διευκρίνισε ότι αν και η εικόνα στα ελαιόδεντρα της περιοχής δεν είναι άριστη, ωστόσο το γεγονός ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος είχαν διάρκεια μόλις 1-2 ημερών (τα προηγούμενα έτη η παρατεταμένη παγωνιά είχε προκαλέσει μεγάλη μείωση της παραγωγής) "εκτιμούμε πως η φετινή παραγωγή θα είναι πολύ καλή".

Καλή χρονιά για την ελιά στον Έβρο εκτιμά πως θα είναι η φετινή και ο πρόεδρος του αγροτικού ελαιουργικού συνεταιρισμού Μάκρης Δήμου Αλεξανδρούπολης Δημοσθένης Χατζηνικολάου. "Φέτος, μετά την παγωνιά του 2010, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Τα δέντρα θα αρχίσουν να αποδίδουν, με εξαίρεση τα παραλιακά ελαιόδεντρα, αυτά που είναι κοντά στη θάλασσα.

Δυστυχώς, οι ισχυροί άνεμοι έντασης 10-11 μποφόρ, ο νοτιάς και η σκόνη που έφερε μαζί με την αλμύρα της θάλασσας ξέρανε 7-8.000 ελαιόδεντρα (σε σύνολο 130.000 στην περιοχή της Μάκρης) που ήταν εκτεθειμένα στον νότο. Εκεί, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Απευθυνθήκαμε στον ΕΛΓΑ για να δηλώσουμε τη ζημία, αλλά, όπως μας ενημέρωσαν, θα πρέπει να περιμένουμε την παραγωγή για να εξετάσουν, αν τίθεται θέμα αποζημίωσης" δήλωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Ζημιές στη Σαμοθράκη
Για σημαντικές ζημιές στα ελαιόδεντρα, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων κάνουν λόγο οι ελαιοπαραγωγοί της Σαμοθράκης, όπου εκτός από τους ισχυρούς νοτιάδες, προβλήματα προκάλεσαν και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο νησί κατά τον περασμένο χειμώνα, χωρίς, ωστόσο, να είναι εφικτός ακόμη ο προσδιορισμός του μεγέθους της ζημιάς.

Ως προς την εμφάνιση του πυρηνοτρίτη στην περιοχή, αισιοδοξούν πως η έγκαιρη αντιμετώπισή του δεν θα επηρεάσει την παραγωγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact