ΥΓΕΙΑ

Σχιζοφρένεια: Η απώλεια που εξηγεί την νόσο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής τεχνικής σάρωσης του εγκεφάλου, η σχιζοφρένεια ενδέχεται να σχετίζεται με μια σημαντική απώλεια: αυτή των νευρωνικών συνάψεων

Τη σχέση της σχιζοφρένειας με την απώλεια της επαφής μεταξύ των νευρώνων ανέδειξε πρωτοποριακή τεχνική σάρωσης του εγκεφάλου, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες επιστημονικές υποθέσεις που είχαν ωστόσο βασιστεί σε μελέτες πάνω σε αποθανόντες.

Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και που πρώτη εξέτασε τον εγκέφαλο ζωντανών ανθρώπων, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες και πιο επιτυχημένες θεραπείες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 18 άνθρωποι με διεγνωσμένη σχιζοφρένεια και 18 χωρίς τη νόσο.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μέτρηση μιας πρωτεΐνης που βρέθηκε στις νευρωνικές συνάψεις, της SV2A, η οποία έχει αποδειχθεί καλός δείκτης της συνολικής πυκνότητας των συνδέσεων στον εγκέφαλο.

Χρησιμοποίησαν έναν ανιχνευτή που συνδέεται με την πρωτεΐνη και που εκπέμπει ένα σήμα το οποίο μπορεί να προσληφθεί από την απεικονιστική εξέταση PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων εγκεφάλου).

Κατά το πείραμα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της συναπτικής πρωτεΐνης SV2A ήταν σημαντικά χαμηλότερα στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου -στην περιοχή που συμμετέχει στον προγραμματισμό- στα άτομα με σχιζοφρένεια.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν κάποιες πρώιμες αποδείξεις ότι το επίπεδο της συναπτικής πρωτεΐνης συνδέεται με τις γνωστικές επιδόσεις στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Oliver Howes, καθηγητή Ιατρικής στο Imperial College και King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας, τα νέα ευρήματα θα μπορέσουν να επεκτείνουν τη θεραπεία πέρα από την αντιμετώπιση των ψυχωτικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας (όπως η απώλεια ικανότητας προγραμματισμού και μνήμης), που αποτελούν όμως μία μόνο πτυχή της νόσου. Η απώλεια των συνάψεων των νευρώνων, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την ευρύτερη συμπτωματολογία της νόσου.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact