ΥΓΕΙΑ

Σχολεία: Σαρώνει η γρίπη – Τι ισχύει πλέον με τις απουσίες

Έξαρση της γρίπης παρατηρείται, αυτή την περίοδο, στον γενικό πληθυσμό και φυσικά εξαίρεση δεν αποτελούν τα παιδιά, τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία μιας και τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν κανονικά, τη Δευτέρα (9/1).

Παρ’ όλα αυτά, πέρα από τα παιδιά που αρρωσταίνουν, οι γονείς αγωνιούν και για το χρονικό διάστημα που τυχόν θα χρειαστεί εκείνα να λείψουν από το σχολείο (Γυμνάσιο, Λύκειο), εφόσον οι απουσίες φτάνουν συνήθως τις επτά σε μια κανονική ημέρα μαθημάτων.

Τι ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης

Βέβαια, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία, νωρίτερα συγκριτικά με το σύνηθες, που ορίζει το πλαίσιο σχετικά με τις απουσίες των μαθητών εξαιτίας του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξαιτίας της γρίπης, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας.

Επίσης, στην εγκύκλιο συνιστάται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνήθως ξεκινούν απότομα και είναι τα εξής:

Υψηλός πυρετός
Πόνοι σε μύες και αρθρώσεις
Πονοκέφαλος
Έντονη κόπωση
Καταρροή
Πονόλαιμος
Βήχα (συνήθως ξηρός)

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν από 1 έως 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact