ΥΓΕΙΑ

Σχολεία: Σαρώνει η γρίπη – Τι ισχύει πλέον με τις απουσίες

Έξαρση της γρίπης παρατηρείται, αυτή την περίοδο, στον γενικό πληθυσμό και φυσικά εξαίρεση δεν αποτελούν τα παιδιά, τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία μιας και τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν κανονικά, τη Δευτέρα (9/1).

Παρ’ όλα αυτά, πέρα από τα παιδιά που αρρωσταίνουν, οι γονείς αγωνιούν και για το χρονικό διάστημα που τυχόν θα χρειαστεί εκείνα να λείψουν από το σχολείο (Γυμνάσιο, Λύκειο), εφόσον οι απουσίες φτάνουν συνήθως τις επτά σε μια κανονική ημέρα μαθημάτων.

Τι ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης

Βέβαια, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία, νωρίτερα συγκριτικά με το σύνηθες, που ορίζει το πλαίσιο σχετικά με τις απουσίες των μαθητών εξαιτίας του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξαιτίας της γρίπης, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας.

Επίσης, στην εγκύκλιο συνιστάται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνήθως ξεκινούν απότομα και είναι τα εξής:

Υψηλός πυρετός
Πόνοι σε μύες και αρθρώσεις
Πονοκέφαλος
Έντονη κόπωση
Καταρροή
Πονόλαιμος
Βήχα (συνήθως ξηρός)

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν από 1 έως 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact