ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε απόσταση αναπνοής καταστροφικός αστεροειδής

Έχει διάμετρο 140-320 μέτρων, αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη σε περίπτωση πρόσκρουσης

Ούτε ένας, ούτε δύο: συνωστισμός αναμένεται αυτές τις ημέρες στην κοσμική γειτονιάς μας, καθώς επτά αστεροειδείς περνούν σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη.

Ο μεγαλύτερος επισκέπτης, με την ονομασία 2021KT1, έχει διάμετρο 140-320 μέτρων, αρκετά μεγάλος για να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη σε περίπτωση πρόσκρουσης. Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, αφού δεν θα πλησιάσει τη Γη περισσότερο από 7,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η Σελήνη απέχει περίπου 300.000 χιλιόμετρα.

Προκαλεί τρόμο αλλά…δε θα κινδυνέψουμε

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, ο αδέσποτος διαστημικός βράχος θα μας προσπεράσει με ταχύτητα 64.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η NASA κατατάσσει τον 2021ΚΤ1 στα «δυνητικά επικίνδυνα σώματα» επειδή πρόκειται για κοντινό στη Γη αντικείμενο, με διάμετρο άνω των 150 μέτρων, το οποίο θα περάσει σε απόσταση μικρότερη των 7,4 εκατ. χιλιομέτρων.

Οι τροχιές των αστεροειδών δεν μπορούν να υπολογιστούν πέρα από τα 100 χρόνια στο μέλλον και το ενδεχόμενο πρόσκρουσης δεν μπορεί να αποκλειστεί για πάντα. Ακόμα έξι αστεροειδείς, όλοι τους μικρότεροι από τον 2021KT1, θα περάσουν σε μικρή απόσταση από τη Γη μέχρι το Σάββατο.

Ο αστεροειδής 2021 ΚΤ2, με διάμετρο γύρω στα 7 μέτρα, θα περάσει την Τρίτη, την ίδια μέρα με τον 2018 LB, διαμέτρου περίπου 20 μέτρων. Την Τετάρτη έχει σειρά ο 2021 JW6, διαμέτρου 19 μέτρων, ο οποίος θα πλησιάσει στην απόσταση των 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, καθώς και ο 2021 ΚΕ1, διαμέτρου 16 μέτρων, σε απόσταση 5,8 εκατ. χιλιομέτρων. Ακόμα δύο αναμένονται την Πέμπτη και το Σάββατο.

Οι περισσότεροι αστεροειδείς είναι κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότεροι κινούνται στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, ωστόσο η βαρυτική επίδραση του Δία και άλλων πλανητών ενίοτε βγάζουν αστεροειδείς από την πορεία τους και τους στέλνουν στην κατεύθυνση της Γης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact