ΥΓΕΙΑ

Σκωληκοειδίτιδα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργείο

Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης λόγω σκωληκοειδίτιδας είναι μία από τις συνηθέστερες επεμβάσεις ρουτίνας στον κόσμο.

Τώρα, ερευνητές από τη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περιττή, καθώς η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 500 περιστατικά σκωληκοειδίτιδας σε ενήλικες, περιστατικά στα οποία δεν υπήρξαν επιπλοκές όπως ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, λοίμωξη ή βλάβες στην περιοχή της κοιλιάς. Οι μισοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε σκωληκοειδεκτομή, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση για τρεις ημέρες και στη συνέχεια αντιβίωση σε χάπι για μία εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι το 73% των ασθενών που έλαβαν τα αντιβιοτικά ανάρρωσαν ομαλά και δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση τουλάχιστον για ένα έτος μετά. Οι υπόλοιποι ασθενείς (27%) εκδήλωσαν ξανά σκωληκοειδίτιδα και υποβλήθηκαν τελικά σε σκωληκοειδεκτομή, δεν εκδήλωσαν όμως περισσότερες επιπλοκές σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί εξ αρχής στην επέμβαση.

«Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στον συνήθη τρόπο σκέψης, καθώς η σκωληκοειδεκτομή εφαρμόζεται με επιτυχία για περισσότερα από 100 χρόνια», δηλώνει η Δρ Paulina Salminen, χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τούρκου και βασική συντάκτης της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, The Journal of the American Medical Association. Editorial που συνοδεύει τη μελέτη αναφέρει επίσης πως «έφτασε η ώρα να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιείται πάντοτε σκωληκοειδεκτομή σε ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές».

Τα διαθέσιμα στατιστικά δείχνουν ότι σε ποσοστό 80% των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα δεν εμφανίζονται επιπλοκές και σε αυτούς τους ασθενείς δεν θα πρέπει ενδεχομένως να μην πραγματοποιείται σκωληκοειδεκτομή. Ωστόσο, εάν υπάρχει ρήξη στη σκωληκοειδή απόφυση επιβάλλεται να γίνει επείγουσα χειρουργική επέμβαση, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανατηφόρας λοίμωξης στην κοιλιά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact