ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκοτώνουν τα δελφίνια για τα δόντια τους

Περισσότερα από 1.600 δελφίνια σκότωσαν οι κάτοικοι του μικρού χωριού Φαναλέι στα νησιά του Σολομώντα το 2013 για τα… δόντια τους, που χρησιμοποιούνται ως τοπικό νόμισμα αλλά και ως κόσμημα!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση Royal Society Open Science, από το 1976 έως το 2013 σκοτώθηκαν περισσότερα από 15.400 δελφίνια για τα δόντια τους!

Παρά τις προσπάθειες των περιβαλλοντολόγων να σταματήσει αυτή η φρικτή πρακτική, η τιμή ενός δοντιού δελφινιού στη ντόπια αγορά από 14 σεντς του δολαρίου το 2004 φτάνουν σήμερα τα 70 σεντς.

«Ο μεγάλος αριθμός των δελφινιών που σκοτώθηκαν και το προφανές κίνητρο για συνέχιση του κυνηγιού από την αυξανόμενη εμπορική αξία των δοντιών τους δείχνουν την επείγουσα ανάγκη να παρακολουθηθεί το κυνήγι τους και οι διακυμάνσεις των ντόπιων πληθυσμών τους», αναφέρει η ερευνητική ομάδα στη δημοσίευση.

Τα νησιά του Σολομώντα, εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο, ειδικά το νησί Μαλάιτα όπου βρίσκεται το χωριό Φαναλέι, έχει παράδοση στο κυνήγι δελφινιών. Οι κυνηγοί σε ομάδες 20-30 ατόμων μπαίνουν σε κανό και καθοδηγούν τα δελφίνια από τα βαθιά στα παράκτια νερά χτυπώντας πέτρε μεταξύ τους κάτω από την επιφάνεια του νερού δημιουργώντας ένα «ηχητικό φράγμα» από το οποίο τα ζώα- ειδικά τα δελφίνια- δεν μπορούν να αποδράσουν.

Στα νησιά του Σολομώντα τα δόντια των δελφινιών χρησιμοποιούνται ως νόμισμα, ως συναλλαγή στο πλαίσιο του γάμου και ως κοσμήματα, αλλά πωλούνται και έναντι μετρητών.

Το κρέας των δελφινιών καταναλώνεται στα χωριά των κυνηγών ή πωλείται σε άλλα νησιά.

Η βασανιστική αυτή για τα δελφίνια πρακτική σταμάτησε στα μέσα του 19ου αιώνα πιθανώς με την εξάπλωση του Χριστιανισμού, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά αναβίωσε το 1948 και έως τη δεκαετία του 1960 χιλιάδες δελφίνια σκοτώνοντας κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια οι χωρικοί αιχμαλωτίζουν και ζωντανά δελφίνια με σκοπό την προώθησή τους στα θαλάσσια πάρκα.

Το 2010 η οργάνωση Earth Island Institute κατέληξε σε συμφωνία με την κοινότητα του Φαναλέι να σταματήσει τη σφαγή των δελφινιών με αντάλλαγμα μετρητά. Αλλά το 2013 το κυνήγι ξανάρχισε καθώς οι χωρικοί υποστήριζαν πως οι ακτιβιστές δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.

Πηγή: newsbeast.gr
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact