ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατένιος κορμός

Χρόνος Εκτέλεσης 40′ Χρόνος Ψησίματος 20′ Μερίδες 12 Βαθμός Δυσκολίας 2

Υλικά

Για το παντεσπάνι

120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους

Για τη γέμιση

100 γρ. μαρμελάδα φράουλα (κατά προτίμηση με κομμάτια)
240 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. φιστίκια Αιγίνης σπασμένα

Για την επικάλυψη

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και τα 50 γρ. ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να ετοιμαστεί η μαρέγκα και να σφίξει καλά. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.

Θυσιάζουμε το 1/4 από αυτή για να αφρατέψει το μείγμα και μετά σιγά σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη σε 3 μέρη και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Στο τέλος αν μείνουν μερικά σημεία με μαρέγκα μόνο δεν πειράζει.

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι φούρνου 30×40 εκ. που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα από πάνω. Είναι σημαντικό να λαδώσουμε και να βουτυροκακαώσουμε τη λαδόκολλα γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω. Ψήνουμε στους 180ο C στον αέρα για 15-17 λεπτά.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε από πάνω μια νοτισμένη πετσέτα για να κρυώσει έτσι. Με τον τρόπο αυτό δεν ξεραίνεται το παντεσπάνι και είναι πιο εύκολο να το τυλίξουμε αργότερα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση χτυπώντας στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαντιγί. Στο τέλος ρίχνουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού και να γίνει ένα μείγμα.

Ετοιμάζουμε τη γκανάζ της επικάλυψης ζεσταίνοντας την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνοντάς τη πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα που την έχουμε σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε μερικά λεπτά να κρυώσει. Κόβουμε τις άκριες από το παντεσπάνι. Είναι πιο ξεροψημένες και δυσκολεύουν στο γύρισμα.

Αλείφουμε τη γέμιση πάνω στο παντεσπάνι, αφήνοντας λίγο 4 με 5 εκ. χωρίς γέμιση από την αντίθετη πλευρά που θα ξεκινήσουμε το τύλιγμα. Σκορπίζουμε επάνω τα φιστίκια

Τυλίγουμε και αν θέλουμε κόβουμε 2 κομμάτια για να χρησιμοποιήσουμε στο πλάι σαν διακοσμητικά. Δημιουργούμε ουσιαστικά ένα κομμάτι κορμό δέντρου.
Αλείφουμε με την επικάλυψη και διακοσμούμε.
Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε γραμμές ώστε να θυμίζει την όψη κορμού.

Tip
Φυσικά μπορούμε να βάλουμε ό,τι μαρμελάδα θέλουμε…

akispetretzikis.com

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

To μήνυμα του Λυβικού Στρατού για τον Χαφτάρ: Thank you Greece for keeping him safe

Το αεροσκάφος του ισχυρού άνδρα της Λιβύης προσγειώθηκε…

Γάλλοι κομάντος για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έπειτα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι…

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Τρίτη συνεχή ημέρα με άγριες συμπλοκές αλλοδαπών

Νέα άγρια επεισόδια στην «πρωτεύουσα» των πολυπολιτισμικών συγκρούσεων…

Αυτός είναι ο Τούρκος λιμενικός που απείλησε με όπλο Έλληνες ψαράδες

Άκρως προκλητική συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες ψαράδες κοντά…

Το «γλεντήσανε» οι παίκτες της Σίτι με 22 «καuτά» μοντέλα!

Παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι αφού έκαναν… πάρτι επικρατώντας…

«Πριν πω στους γονείς σου ότι πέθανες, θα δω το προφίλ σου στο Facebook»

Τροχαία, ψυχές ανθρώπων που φεύγουν τόσο άδικα, τόσο…

«Πράσινο φως» απο το αιγυπτιακό κοινοβούλιο για στρατιωτική επίθεση κατά το δοκούν!

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο εκχώρησε…
contact