ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπάνιες παραλίες… κοχυλιών!

Τα κοχύλια, που είναι άδεια κελύφη νεκρών θαλάσσιων μαλακίων, συχνά βρίσκονται στις ακτές, μέσα στην άμμο ή ανάμεσα από τα βότσαλα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που τα συλλέγουν ως… τουριστικό ενθύμιο από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες παραλίες που παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα μεγάλη συσσώρευση κοχυλιών, τα οποία «πλημμυρίζουν» τις ακτές από άκρη σε άκρη, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι τέσσερις παραλίες που θα δείτε στη συνέχεια, όπου αντί για άμμο και βότσαλα, τα κοχύλια έχουν παντού την τιμητική τους!

1. Shell Beach, Δυτική Αυστραλία

Η Shell Beach βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της πόλης Denham, στην περιοχή Shark Bay της δυτικής Αυστραλίας, καλύπτοντας μια έκταση πάνω από 120 χιλιόμετρα, η οποία είναι γεμάτη από εκατομμύρια κάτασπρα, μικροσκοπικά κοχύλια που φτάνουν σε πολλά σημεία μέχρι τα 10 μέτρα βάθος!
 
Το νερό της θάλασσας στον όρμο L’ Haridon έχει υψηλή αλατότητα λόγω της γεωμορφολογίας αλλά και του κλίματος της περιοχής.

Αυτή η μεγάλη ποσότητα αλατιού ευνοεί τα «κυδώνια» (είδος θαλάσσιων μαλακίων) να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα όταν πεθαίνουν από φυσικό θάνατο να ξεβράζονται στις ακτές κατά χιλιάδες.

Το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται για χρόνια, με τα κοχύλια να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της παραλίας.

2. Sanibel Island, Φλόριντα, ΗΠΑ

Οι παραλίες στο Sanibel Island προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων κοχυλιών που «πλημμυρίζουν» τις ακτές, δημιουργώντας ένα σπάνιο θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτές τις συσσωρεύσεις είναι το γεγονός ότι το Sanibel είναι ένα νησί-φράγμα με ανατολικό-δυτικό προσανατολισμό, που δρα σαν «φτυάρι» για τα κοχύλια που έρχονται από την Καραϊβική και τις άλλες νότιες θάλασσες.

Τα κοχύλια αποτελούν σήμα-κατατεθέν για την οικονομία του νησιού, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση του τουρισμού.

3. Shell Beach, Άγιος Βαρθολομαίος

Η περίφημη παραλία St Barts Shell Beach, που ονομάζεται επίσης Grande Galet, είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη ακτή του ομώνυμου νησιού, όπου πολλοί τουρίστες έρχονται για να απολαύσουν το πλήθος των οστράκων που καλύπτουν την παραλία.

Λευκά και καφετί κοχύλια «πλημμυρίζουν» την ακτή, η οποία μοιάζει από μακριά σαν μια αμμώδη κλασική παραλία. Μια βόλτα, όμως, κατά μήκος της αμμουδιάς δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει από κοντά μία από τις πιο σπάνιες παραλίες κοχυλιών στον κόσμο.

4. Jeffreys Bay, Νότια Αφρική

Η Jeffreys Bay είναι μια παραλία που βρίσκεται στην επαρχία Eastern Cape στη Νότια Αφρική. Αν και δεν είναι τόσο θεαματική όσο οι προηγούμενες παραλίες, ωστόσο ξεχωρίζει όχι μόνο για το πλήθος των κοχυλιών που υπάρχουν στην ακτογραμμή όσο για το γεγονός ότι στεγάζει στους κόλπους της πάνω από 600 είδη σπάνιων οστράκων από όλο τον κόσμο.

Το Σεπτέμβριο, μάλιστα, πραγματοποιείται στην περιοχή ομώνυμο φεστιβάλ με την ονομασία «Shell Festival», όπου πλήθος ντόπιων αλλά και πολλοί τουρίστες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν -τι άλλο;- τα κοχύλια!

ΠΗΓΗ: perierga.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact