ΥΓΕΙΑ

Στοματικό Σeξ και Καρκίνος του Στοματοφάρυγγα

Μία έρευνα από το Johns Hopkins University ήρθε στο φως, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους σύγχρονους άνδρες, έτσι ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και πολλοί από αυτούς να αρχίσουν να εμβολιάζονται ενάντια στον ιό HPV.

Όταν το εμβόλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, απευθύνονταν κυρίως στις έφηβες γυναίκες, με σκοπό να τις προστατεύσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος έχει αποδειχθεί, ότι σχετίζεται στενά με ορισμένα από τα στελέχη (κυρίως 16,18) του ιού HPV.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα αναμένεται να ξεπεράσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ έως το 2020 και οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης νόσου.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν, ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί.

Για το σκοπό αυτό, ανέλυσαν την κατάσταση της υγείας σε περισσότερους από 13.089 ενήλικες από 20 έως 69 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Έρευνα Εθνικής Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) και υποβλήθηκαν σε τεστ για τον HPV στη στοματική κοιλότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι γυναίκες παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης από τον HPV στη στοματική κοιλότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των σεξουαλικών τους συντρόφων.

Ωστόσο, αν οι γυναίκες είχαν δύο ή περισσότερους από του στόματος σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνονταν ελαφρά, αγγίζοντας το 1,5%.

Μεταξύ των ανδρών, η ομάδα με χαμηλότερο κίνδυνο ήταν οι μη καπνιστές, που δεν είχαν κάνει ποτέ στοματικό έρωτα. Για τους καπνιστές όμως, που έκαναν λόγο για δύο έως τέσσερις από του στόματος σεξουαλικές συντρόφους, το ποσοστό ήταν 7,1%.

Μάλιστα, ο επιπολασμός της λοίμωξης παρουσιάζονταν ακόμα πιο υψηλός (15%) μεταξύ των ανδρών, που κάπνιζαν και είχαν πέντε ή περισσότερες από του στόματος ερωτικές συντρόφους.

Ολοκληρώνοντας, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Oncology» και οι ερευνητές τόνισαν, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, που να περιλαμβάνουν περισσότερους βιολογικούς δείκτες, προκειμένου τα ευρήματα να αξιοποιηθούν με στόχο την πρόληψη.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μήπως μας δουλεύουν;

Τελικά μήπως μας δουλεύουν; Και αυτό δεν είναι…

Κωνσταντίνου: Είμαστε όλοι Πακιστανοί!

Ο λόγος για τον Πέτρο Κωνσταντίνου,που πριν από…

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός…

Εκτός ελέγχου ο απελπισμένος Ερντογάν – Τύπωσε 56 δισ. λίρες καταγγέλει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει…

Καλά νέα: Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας

Η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία…
contact