ΚΟΣΜΟΣ

Στρατός και οχήματα με πολυβόλα περιπολούν στην πόλη Κουλιακάν του Μεξικού

Οι αρχές άφησαν τον γιο του Ελ Τσάπο, που είχαν πιάσει, καθώς περικυκλώθηκαν από εκτελεστές του καρτέλ Σιναλόα

Μετά το χάος της περασμένης εβδομάδας, όταν οι αρχές του Μεξικού έπιασαν στην πόλη Κουλιακάν και στη συνέχεια άφησαν τον γιο του βαρόνοι των ναρκωτικών Ελ Τσάπο, καθώς περικυκλώθηκαν από άνδρες του καρτέλ, στελέχη των ειδικών δυνάμεων άρχισαν χθες να περιπολούν στην πόλη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Μεξικού εξασφάλισε την υπόσχεση της Ουάσινγκτον ότι θα εντείνει την προσπάθεια να ανακοπεί η ροή όπλων προς τις συμμορίες από τις ΗΠΑ.

Πάνω από 400 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στην Κουλιακάν το Σαββατοκύριακο, μερικά εικοσιτετράωρα αφότου οι κακοποιοί του καρτέλ Σιναλόα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες συνοικίες την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τις αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Οβίδιο Γκουσμάν.

«Θα προστατεύσουμε τους πολίτες, αυτή είναι η αποστολή μας» εξήγησε ο στρατηγός Κάρλος Ραμόν Καρίγιο ντε Βιγιάρ, ο οποίος επιθεώρησε μονάδες του στρατού που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για τα ΜΜΕ. «Θα καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια».

Οχήματα του στρατού εφοδιασμένα με βαριά πολυβόλα οργώνουν τους δρόμους της στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, αλλά δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες έδειξαν πως η κοινή γνώμη θεωρεί πως οι βαρόνοι των ναρκωτικών ισχυροποιήθηκαν μετά το χάος της περασμένης εβδομάδας, όταν ο στρατός και η αστυνομία εμφανίστηκαν να υποχωρούν.

Ο Κριστόμπαλ Καστανέδα, επικεφαλής της διεύθυνσης δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Σιναλόα, είπε σε τηλεοπτικό παρουσιαστή ότι συνολικά 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιμένει ότι η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Οβίδιο Γκουσμάν ήταν σωστή και έσωσε ζωές αφού οι εκτελεστές των καρτέλ έστησαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και άνοιξαν πυρ με βαριά πολυβόλα με τα οποία ήταν εφοδιασμένα τα θωρακισμένα οχήματα με τα οποία κινούνταν.

Σε βίντεο των επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, sicarios των καρτέλ εικονίζονται να ρίχνουν με πενηντάρια τουφέκια και τουλάχιστον ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο εφοδιασμένο με βαρύ πολυβόλο, οπλισμό που δεν είναι διαθέσιμος, τουλάχιστον νόμιμα, στο Μεξικό.

Η μείωση του αριθμού των ανθρωποκτονιών που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο έδωσε μια ανάσα στον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος εφαρμόζει μια ευρεία στρατηγική με στόχο τη μείωση του επιπέδου της βίας που όμως επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact