ΥΓΕΙΑ

Στρεπτόκοκκος: Το σύμπτωμα-καμπανάκι που έχει στοιχίσει την ζωή σε 23 συμπολίτες μας

Συναγερμός έχει σημάνει μετά από τους δύο θανάτους από στρεπτόκοκκο, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Συγκεκριμένα, ένας 28χρονος από τη Λάρισα εξέπνευσε στη Θεσσαλονίκη και μία 9χρονη στο Διδυμότειχο.

Επίσης, από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 94 περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται και 23 θάνατοι, εκ των οποίων 11 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Στρεπτόκοκκος: Το σύμπτωμα-καμπανάκι

Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα ανέφερε πως «συνήθως ο πυογόνος στρεπτόκοκκος κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις, είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας».

Η κ. Λουρίδα μίλησε και για τα συμπτώματα και σύμφωνα με την ίδια είναι: «πόνος στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετός, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα, οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου».

«Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους» τόνισε. Το πρώτο σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου είναι ο πονόλαιμος και η δυσκολία στην κατάποση και όπως έχει δηλώσει και η Ματίνα Παγώνη «αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ”, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση».

Σε ό,τι αφορά τη διεισδυτική νόσο η κ. Λουρίδα ξεκαθάρισε πως είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, αλλά υπάρχουν χαρακτηριστικά που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ώστε να αναζητήσουν άμεση βοήθεια και να πάνε στο νοσοκομείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά; «Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα, αυτό αν είμαι μεγάλο παιδί μπορεί να το εκφράσει. Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση, έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση» εξήγησε, προσθέτοντας πως όλα τα παραπάνω είναι σημεία-καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact