ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνεχίζεται η μαζική εξαφάνιση βατράχων

Τουλάχιστον 200 είδη βατράχων έχουν εξαφανιστεί από το 1970, και εκατοντάδες άλλα θα έχουν την ίδια μοίρα τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Άλροϊ από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας, εκτιμά ότι τουλάχιστον το 10 τοις εκατό όλων των ειδών βατράχων θα εξαφανιστεί ως το 2100. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι έχει ήδη χαθεί το 3,1 τοις εκατό.

Η απώλεια ενδιαιτημάτων και η ρύπανση έχουν πιθανότατα προκαλέσει μερικές από τις εξαφανίσεις μέχρι σήμερα, αλλά η κύρια αιτία είναι ο θανατηφόρος μύκητας Batrachochytrium dendrobatidisor Bd, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια μέσω του εμπορίου κατοικίδιων ζώων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Ο μύκητας προσβάλλει την επιδερμίδα και δυσχεραίνει την αναπνοή και την πρόσληψη νερού, προκαλώντας συχνά το θάνατο σε πολλά είδη αμφιβίων.

Κατά το παρελθόν έχουν αποδοθεί στο μύκητα τουλάχιστον 100 εξαφανίσεις, αλλά ο Άλροϊ υπολογίζει τώρα ότι ο αριθμός είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολύπλοκη στατιστική ανάλυση για υπολογισμούς που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να καθοριστούν με άμεση παρατήρηση.
Τα περισσότερα είδη αμφίβιων έχουν πολύ περιορισμένη διανομή και πολλά ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα τροπικά δάση, όπου είναι δύσκολο να μελετηθούν.

Πολλά από τα είδη στη λίστα της μελέτης δεν έχουν ακόμα επίσημα δηλωθεί εξαφανισμένα, καθώς λίγοι ερευνητές έχουν διαθέσει χρόνο και προσπάθεια να τα αναζητήσουν ώστε να επιβεβαιωθεί η εξαφάνισή τους.

Αν και η έλλειψη διαθέσιμων στοιχείων για ορισμένες περιοχές σημαίνει ότι ο πραγματικός ρυθμός εξαφάνισης μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από το 10 τοις εκατό, η ανάλυση αποκαλύπτει αρκετά σημεία με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, κυρίως στην Κεντρική Αμερική, τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη, την Αυστραλία και τη Νέα Γουϊνέα.

Όλες αυτές οι περιοχές περιέχουν επίσης υψηλούς αριθμούς ενδημικών ειδών. Η Ευρώπη και οι νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να είναι οι πιο ασφαλείς περιοχές για τους βατράχους, αν και ο μύκητας εξακολουθεί να αποτελεί απειλή και στις δύο περιοχές.

Νωρίτερα αυτό το έτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης του Άλροϊ, ο θανατηφόρος μύκητας εμφανίστηκε στη Μαδαγασκάρη για πρώτη φορά.

Το νησιωτικό κράτος φιλοξενεί περίπου το 7 τοις εκατό των αμφιβίων ειδών όλου του πλανήτη, τα περισσότερα εκ των οποίων δε ζουν πουθενά αλλού.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact