ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη, η «μάστιγα της ανθρωπότητας»: Η ύπουλη ασθένεια που μόνο ξεχασμένη δεν είναι στην Ελλάδα

Η «ξεχασμένη» ασθένεια που όμως ήταν πάντα εδώ

Η περίπτωση της 16χρονης που διαγνώστηκε με σύφιλη στην Πάτρα έγινε είδηση πριν ένα μήνα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Η σύφιλη, βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή, σίγουρα δεν είναι τόσο κοινή στην Ευρώπη όσο τον 18ο και τον 190 αιώνα, όταν την αποκαλούσαν «μάστιγα της ανθρωπότητας».

Η ευρεία χρήση των αντιβιοτικών μείωσε τη συχνότητά της τον 20ό αιώνα, όμως τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μετά το 1990, και ενώ το βακτήριο είχε πια αποκτήσει ανθεκτικότητα σε ορισμένες θεραπείες.

Το 2015 εκτιμάται ότι πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με σύφιλη, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, και οι θάνατοι φτάνουν τις αρκετές δεκάδες χιλιάδες το χρόνο.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2013 αναφέρθηκαν στην Ελλάδα 300 περιστατικά, από τα οποία τα 262 αφορούν άνδρες, κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Μέχρι σήμερα, εμβόλιο για τη σύφιλη δεν υπάρχει και ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή του σεξ χωρίς προστασία. Το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο αλλά δεν τον μηδενίζει.

Αυτές οι τρομακτικές φωτογραφίες δείχνουν την πραγματικότητα για το που μπορεί να οδηγήσει το σ$ξ χωρίς πpoφυλάξεις.

Αυτός ο 38χρονος άντρας χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο μετά την εμφάνιση  αυτών των πληγών στο δέρμα του.

Αυτά που αρχικά ήταν απλά εξογκώματα, μέσα σε δύο εβδομάδες έγιναν όπως στις φωτογραφίες παρακάτω – αν και πιθανότατα εκτέθηκε στον ιό μήνες ή μπορεί  και χρόνια νωρίτερα, λένε οι γιατροί.

Οι φωτογραφίες αυτές έχουν δημοσιευτεί από Κινέζους γιατρούς θέλοντας να δείξουν τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σύφιλη στο ανθρώπινο σώμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις ξεκινάει σαν ένα απλό Σπυράκι. Μετά από λίγες μέρες… Ανοίξτε τα Μάτια σας! - Εικόνα1

Οι γιατροί αναφέρουν: » Ο άντρας είχε εμφανίσει αυτές τις επίπονες ουλές σε όλο του το σώμα εδώ και ένα μήνα. Αρχικά ήταν μικρά εξογκώματα, αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες είχαν εξελιχθεί σε επίπονες πληγές.

Αρχικά είχε διαγνωστεί με pyoderma gangrenosum, μία σπάνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί επίπονες πληγές.

Αλλά τα συμπτώματα χειροτέρευαν κάθε εβδομάδα και ανάπτυξε πυρετό. Στη συνέχεια, εξετάσεις εδειξαν ότι έπασχε από malignant syphilis, ένα σπάνιο στέλεχος της ασθένειας.

Ο άντρας αναφέρει ότι είχε εpωτικές επαφές με τέσσερις γυναίκες τον περασμένο χρόνο – αλλά αρνήθηκε κάποιου είδους επαφή με άντρα.

Κάθε χρόνο, 498 εκατομμύρια ανθρώπων μεταξύ 15 και 49 μολύνονται με χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε όλες τις περιπτώσεις ξεκινάει σαν ένα απλό Σπυράκι. Μετά από λίγες μέρες… Ανοίξτε τα Μάτια σας! - Εικόνα2

Σε όλες τις περιπτώσεις ξεκινάει σαν ένα απλό Σπυράκι. Μετά από λίγες μέρες… Ανοίξτε τα Μάτια σας! - Εικόνα3

Τα τρία στάδια της σύφιλης ξεκινούν με μία πολύ μολυσματική πληγή στα γεννητικά όργανα ή και κάποιες φορές γύρω από το στόμα.

Άμα κάποιος άλλος έρθει σε επαφή με την πληγή αυτή, συνήθως κατά τη διάρκεια εpωτικών επαφών, μπορεί να μολυνθεί.

Το πρήξιμο κρατάει για 2 με 6 εβδομάδες και μετά εξαφανίζεται. Μία κρυφή και παράξενη φάση της ασθένειας ξεκινάει χωρίς συμπτώματα, που μπορεί να κρατήσει ακόμα και χρόνια αλλά μετά η σύφιλη προχωράει στο τρίτο και πιο επικίνδυνο στάδιό της – χρόνια μετά την αρχική μόλυνση.

Αμα διαγνωστεί νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, αλλά άμα προχωρήσει πολύ μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εγκέφαλο, νεύρα, μάτια, καρδιά, συκώτι κόκαλα και αρθρώσεις.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact