ΥΓΕΙΑ

Τα 4 πράγματα που προκαλεί στον οργανισμό η καθιστική ζωή

Η καραντίνα έχει σταθεί η αιτία να περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι και να υιοθετούμε μια πιο καθιστική ζωή, είτε λόγω τηλεργασίας, είτε απλά επειδή δεν έχουμε τι να κάνουμε και απλά… αράζουμε με τις ώρες. Ωστόσο αυτό μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Δείτε κάποια από τα πράγματα που προκαλεί στον οργανισμό το πολύωρο… καθισιό και φροντίστε να ξεκινήσετε δραστηριότητες που θα σας βάλουν σε…κίνηση είτε μέσα στο σπίτι, είτε με άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

Δείτε, τώρα παρακάτω τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν κάθεστε πολλές ώρες:

Μπορεί να προκαλέσει υπνική άπνοια

Όταν κάθεσαι για ώρες, η βαρύτητα και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Έτσι, όταν αργότερα ξαπλώνεις για ύπνο, αυτό το υγρό μεταφέρεται στους μυς και τους ιστούς του αυχένα και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ιατρικής του Ύπνου και Κιρκαδικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Έτσι, δυσκολεύεσαι να εισπνεύσεις τον αέρα και ίσως, μάλιστα, να σταματάς να αναπνέεις για σύντομα διαστήματα στη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας υπνική άπνοια.

Αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης

Οι γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερο από το διπλάσιο, κίνδυνο να εμφανίσουν πνευμονική εμβολή, δηλαδή θρόμβο στους πνεύμονες. Κι αυτό διότι το καθισιό με μεγάλη χρονική διάρκεια, μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων, που μπορεί να καταλήξουν στους πνεύμονες.

Προκαλεί κατάθλιψη

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mental and Physical Activity, η καθιστική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, όπως άγχος ακόμη και κατάθλιψη.

Προβλήματα στη μέση και τον αυχένα

Είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που δημιουργεί η καθιστική ζωή. Και από αυτά που εμφανίζονται άμεσα, όπως ο πόνος στη μέση όταν κάθεσαι πολλές ώρες σε μία καρέκλα χωρίς να σηκωθείς. Επίσης, οι περισσότεροι έχουν κακή στάση του σώματος – ειδικά όταν εργάζονται μπροστά από μία οθόνη – με αποτέλεσμα σταδιακά να εμφανίζονται προβλήματα στον αυχένα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι Τούρκοι βγάζουν 82 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Η Ελλάδα περιμένει διάλογο;

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άσκηση με την…

Έρχεται «κόφτης» στα SMS εξόδου και μετακίνηση εμβολιασμένων από νομό σε νομό;

Αυτά τουλάχιστον προαναγγέλλουν οι «ειδικοί»! «Φωτιές» άναψε η…

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…
contact