ΥΓΕΙΑ

Τα επίπεδα της CRP στο αίμα «δείχνουν» το έμφραγμα

Η αθηρωματική πλάκα, που αποτελείται από πυρήνα κυρίως με χοληστερίνη και περιβάλλεται από ινώδη κάψα, είναι μια «βόμβα» στο τοίχωμα της αρτηρίας.

Εάν εκραγεί η «βόμβα» αυτή (αν υπάρξει, δηλαδή, ρήξη της πλάκας), τότε δημιουργούνται συνθήκες εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της δημιουργίας θρόμβου μέσα στην αρτηρία.

Η κυριότερη αιτία της ρήξης θεωρείται η φλεγμονή της κάψας της αθηρωματικής πλάκας.

Πρόσφατα, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης ανακοινώθηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη από τη Νότια Κορέα. Στη μελέτη αυτή δείχθηκε ότι άρρωστοι με στεφανιαία νόσο που είχαν υψηλές τιμές λιποπρωτεΐνης Α (Lpα) και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα είχαν στατιστικά υψηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων και θανάτων.

Η Lpα είναι μια λιποπρωτεΐνη που έχει γονιδιακή αναφορά, δηλαδή σηματοδοτεί γονιδιακά ότι ο άρρωστος έχει σοβαρή διαταραχή των λιπιδίων του. H Lpα δεν επηρεάζεται από τη θεραπεία.

Η CRP είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ και αυξάνεται όταν υπάρχει λοίμωξη οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα.

Σε σειρά μελετών έχει αποδειχθεί ότι όταν είναι αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα τριπλασιάζεται.

Εάν η τιμή της CRP υψηλής ευαισθησίας κυμαίνεται περί το 1 mg/dl, τότε ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι χαμηλός. Εάν η τιμή της βρίσκεται μεταξύ 1 και 3 mg/dl τότε ο κίνδυνος είναι μέτριος, ενώ εάν είναι μεγαλύτερη των 3 mg/dl ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Ομως η CRP δεν εκφράζει αποκλειστικά την άσηπτη φλεγμονή της αθηρωματικής πλάκας που είναι υπεύθυνη για τη ρήξη της πλάκας και τη δημιουργία του οξέος εμφράγματος. Εκφράζει γενικά τη φλεγμονή σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Ετσι, εάν υπάρχει υπόνοια γενικότερης φλεγμονής, η μέτρηση της προκαλσιτονίνης που εκφράζει τη γενικότερη φλεγμονή βοηθά στο να διευκρινιστεί πού βρίσκεται η φλεγμονή.

Παράλληλα, ο προσδιορισμός της Α2 φωσφολιπάσης (LpA2) με το γνωστό Plac test που παράγεται από την φλεγμαίνουσα αθηρωματική πλάκα υποβοηθά στο να εντοπιστεί η φλεγμονή στην αθηρωματική πλάκα εάν πράγματι υπάρχει.

Κάθε άρρωστος με στεφανιαία νόσο πρέπει να γνωρίζει τις τιμές της δικής του CRP και της Α2 φωσφολιπάσης και να τις παρακολουθεί διαχρονικά.

Ετσι θα μπορεί να αντιληφθεί εάν πραγματικά υπάρχει φλεγμονή των αθηρωματικών πλακών που βρίσκονται πάνω στις αρτηρίες του ούτως ώστε να εντατικοποιείται η θεραπεία του.

tanea.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact