ΥΓΕΙΑ

Τα γαλακτοκομικά και ο ρόλος τους στην απώλεια βάρους

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν τρόφιμα με μεγάλη διατροφική αξία, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12, που είναι απαραίτητα για την υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με το ρόλο τους στην απώλεια και διατήρηση του σωματικού βάρους, καθώς πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε άτομα που κάνουν δίαιτα.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη ανασκόπηση κλινικών μελετών έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, από άτομα που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους, οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση στο βάρος, το σωματικό λίπος και την περιφέρεια μέσης, καθώς επίσης και σε αύξηση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, σημαντικός αριθμός επιδημιολογικών μελετών δείχνει ότι η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διευκολύνοντας τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.

Αναφορικά με τον υπεύθυνο μηχανισμό, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ασβέστιο, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων, δρουν συνεργιστικά, συμβάλλοντας στην αύξηση του ρυθμού της λιπόλυσης στον οργανισμό. Από την άλλη, η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου πιθανόν να οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση λίπους από το γαστρεντερικό σωλήνα, ενώ έχει φανεί ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος προάγουν το αίσθημα κορεσμού, οδηγώντας έτσι σε χαμηλότερη πρόσληψη τροφής.

Επομένως, φροντίστε να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο δύο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας, αλλά και στη διατήρηση του σωματικού σας βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact