ΥΓΕΙΑ

Τα highlights που έκλεψαν την παράσταση στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο

Ένας νέος δείκτης που προβλέπει ποιοι ασθενείς χρειάζονται εμφυτεύσιμο απινιδωτή, ένα ολοκαίνουριο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και δύο ροφήματα (κρασί και τσάι) η κατανάλωση των οποίων βοηθάει στην προστασία της καρδιάς, παρουσιάστηκαν στην Βαρκελώνη, στα πλαίσια στου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας με θέμα την «Καινοτομία στην Καρδιολογία».

Την παράσταση όμως έκλεψε ένας νέος βηματοδότης χωρίς μπαταρία, ο οποίος βασίζεται στο μηχανισμό ενός αυτόματου ρολογιού χειρός και αντλεί ενέργεια από τους χτύπους της ίδιας της καρδιάς.
Δημιουργός του νέου βηματοδότη είναι ο Ελβετός Adrian Zurbuchen, ο οποίος κάνει το διδακτορικό του στην ομάδα Cardiovascular Engineering Group στο πανεπιστήμιο της Βέρνης. Ο βηματοδότης βασίστηκε σε μία ιδέα, που παρουσίασε πριν από 4 χρόνια, ο καθηγητής Rolf Vogel από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Το πρωτότυπο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και στις καρδιές πειραματόζωων. Ο νέος βηματοδότης δείχνει να ξεπερνά τα δύο βασικά μειονεκτήματα των σημερινών βηματοδοτών: Πρώτον, δεν έχει ανάγκη να εισαχθούν ηλεκτρόδια στον καρδιακό μυ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή – έστω και ελάχιστους- και δεύτερον, δεν χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία!

«Η περίπτωση αυτή είναι ένα μικρό μόνο δείγμα για το πώς η καινοτομία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καινοτομία δεν σημαίνει μόνο νέες ιατρικές συσκευές ή φάρμακα, αλλά έχουμε ανάγκη νέων ιδεών στην εκπαίδευση και στην καθημερινή κλινική πράξη», δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Πάνος Βάρδας.

Ο Έλληνας καθηγητής ανακοίνωσε το Σάββατο μία πρωτοβουλία του, που αφορά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Καρδιολογίας (European Heart Academy) με έδρα τις Βρυξέλλες. Σε συνεργασία με το London School of Economics και τον επίσης Έλληνα Καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο, η Ακαδημία θα προσφέρει ένας διετές πρόγραμμα σπουδών σε επίπεδο Master με επίκεντρο τα οικονομικά της υγείας και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων.

Παράλληλα, ο κ. Βάρδας βράβευσε τρεις επιστήμονες με το χρυσό μετάλλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την προσφορά τους: το Sir Rory Collins, το Petr Widimsky και τον Alain Carpentier. Όπως είπε, «οι ανακαλύψεις τους έχουν πράγματι αλλάξει τον τρόπο, που ασκείται η καρδιολογία».

Το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη, φιλοξενώντας κάθε χρόνο πάνω από 30.000 επαγγελματίες υγείας απ’ όλο τον κόσμο. Οι εργασίες του ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώνονται την Τετάρτη. Ανάμεσα στις περίπου 12.000 εργασίες και μελέτες, που πρόκειται να παρουσιαστούν, μέχρι σήμερα, ορισμένες έχουν ξεχωρίσει για διάφορους λόγους:

– Νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια. Το Σάββατο ανακοινώθηκαν στο συνέδριο και ταυτόχρονα δημοσιεύτηκαν στο New England of Medicine τα πολύ θετικά αποτελέσματα των δοκιμών ενός νέου φαρμάκου με την ονομασία LCZ696. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το νέο φάρμακο προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις υπάρχουσες θεραπείες. Μάλιστα, για ηθικούς λόγους, οι δοκιμές σταμάτησαν ώστε οι ασθενείς που ελάμβαναν τις παραδοσιακές θεραπείες να λάβουν τη νέα. Δεν είναι τυχαίο, που στις ΗΠΑ, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την ένταξη του φαρμάκου σε διαδικασία ταχείας έγκρισης (fast track). Η παρασκευάστρια εταιρεία, η ελβετική Novartis, έχει κάνει γνωστό ότι θα καταθέσει αίτηση στις ΗΠΑ στα τέλη του 2014 και στην Ε.Ε. στις αρχές του 2015.

–  Νέος δείκτης προβλέπει ποιοι ασθενείς χρειάζονται εμφυτεύσιμο απινιδωτή. Το Σάββατο, δημοσιεύτηκαν μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, οι νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Υπερτροφικής Μυοκαρδιοπάθειας. Πρόκειται για μία κληρονομική καρδιοπάθεια που είναι η πρώτη αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ειδικά σε νέους και αθλητές. Οι νέες οδηγίες λοιπόν περιέχουν για πρώτη φορά έναν νέο δείκτη, που μπορεί και προβλέπει τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου για κάθε ασθενή. Έτσι, η χρήση του μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αναγνωρίζουν ποιοι ασθενείς τους κινδυνεύουν περισσότερο και να διακρίνουν ποιοι έχουν ανάγκη εμφυτεύσιμου απινιδιωτή.

– Το κρασί προστατεύει μόνο όσους ασκούνται. Από τη δεκαετία του ’90 έχουν υπάρξει δεδομένα ότι το κρασί προστατεύει την καρδιά. Έχει φανεί ότι αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε μία μακράς διάρκειας μελέτη για τις επιπτώσεις του κρασιού στην αθηροσκλήρυνση. Στο συνέδριο λοιπόν, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης μακρόχρονης και τυχαιοποιημένης μελέτης, η οποία ανέδειξε πώς πράγματι το κρασί είναι ωφέλιμο για την καρδιά, αλλά μόνο για εκείνους που ασκούνται. Για τους υπόλοιπους, δεν είχε καμία θετική επίδραση!

– Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι το τσάι είναι καλύτερο από τον καφέ και μπορεί να μειώσει έως και κατά 24% το θάνατο από μη καρδιαγγειακά αίτια. Βέβαια, όπως έδειξε η μελέτη, αυτό δεν σημαίνει ότι το τσάι είναι πιο «υγιεινό» από τον καφέ. Άτομα που προτιμούν το τσάι τείνουν να έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή και να ασκούνται, ενώ άτομα που πίνουν κυρίως καφέ συνήθως καπνίζουν και το κάπνισμα είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους για την υγεία.

31

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact