ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τέσσερα χρόνια μετά, η Ιαπωνία επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια

Ένας από τους σχεδόν 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας θα ενεργοποιηθεί την Τρίτη για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή αυστηρότερων προδιαγραφών ασφάλειας λόγω του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα την άνοιξη του 2011.

Ο αντιδραστήρας 1 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σεντάι, σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, έχει φορτωθεί με πυρηνικά καύσιμα και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την Τρίτη, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Kyushu Electric Power.

Λόγω της μεγάλης έλλειψης σε ηλεκτρική ενέργεια μετά το ατύχημα, η Ιαπωνία είχε ενεργοποιήσει προσωρινά δύο αντιδραστήρες το 2013, για να τους θέσει ξανά εκτός λειτουργίας το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Οι πυρηνικοί σταθμοί κάλυπταν περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια όταν ο σεισμός και το τσουνάμι χτύπησαν το εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι, με αποτέλεσμα τρεις αντιδραστήρες να υποστούν τήξη του πυρήνα και να απελευθερώσουν ραδιενέργεια στο περιβάλλον.

Περίπου 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Η επανέναρξη της λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα στο Σεντάι εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας βάσει των αυστηρότερων προδιαγραφών ασφάλειας, οι οποίες απαιτούν μεταξύ άλλων περισσότερα εφεδρικά συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων.

Όμως η ιαπωνική κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του μεριδίου των πυρηνικών στην ηλεκτροπαραγωγή στο 20% έως το 2030.

Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από τη μονάδα του Σεντάι φωνάζοντας «δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά εργοστάσια».

Η Ιαπωνία όμως δέχεται μεγάλες πιέσεις για την εξουδετέρωση των περίπου 50 τόνων πλουτωνίου που έχουν παραχθεί στους αντιδραστήρες της ως υποπροϊόν -το πλουτώνιο είναι το ιδανικό υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το πλουτώνιο μπορεί να μεταστοιχειωθεί σε άλλα, λιγότερο επικίνδυνα στοιχεία μέσα σε ειδικούς αντιδραστήρες, σχεδιασμένους να χρησιμοποιούν καύσιμα ΜΟΧ με πλουτώνιο.

Το ερώτημα είναι τώρα το εάν η Ιαπωνία θα μπορέσει να ενεργοποιήσει έως και 18 αντιδραστήρες για αυτή τη δουλειά, και αν θα θέσει σε λειτουργία τη μονάδα επεξεργασίας πλουτωνίου στο Ροκάσο της βόρειας Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ, το κόστος των αποζημιώσεων μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, εξαιρουμένου του κόστους των εργασιών στο ίδιο το εργοστάσιο, έχει φτάσει τα 57 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: in.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact