ΥΓΕΙΑ

Τεστ που το κάνεις στο σπίτι και ανιχνεύει πρώιμα σημάδια καρκίνου

Ένα τεστ που γίνεται στην άνεση του σπιτιού σας, μπορεί να ανιχνεύεσει τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου εξίσου αποτελεσματικά με μια κολονοσκόπηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το τεστ FIT για τον καρκίνο, όπως ονομάζεται από τα αρχικά Fecal Immunochemical Test (Ανοσοχημικό Τεστ Κοπράνων) λειτουργεί προσδιορίζοντας εάν υπάρχει αίμα στο δείγμα κοπράνων ενός ατόμου, το οποίο αίμα δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ενός πολύποδα στο παχύ έντερο (που συνήθως δεν είναι καρκινικός), αλλά μπορεί να υποδεικνύει και αρχικό στάδιο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 31 επιμέρους μελέτες, που συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του τεστ FIT σε σύγκριση με τις κολονοσκοπήσεις.

Διαπίστωσαν ότι το τεστ FIT είχε 75-80% επιτυχία στην ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Thomas Imperiale, γαστρεντερολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και μέλος του Ινστιτούτου Regenstrief στην Ινδιανάπολη. Συγκριτικά, μια κολονοσκόπηση έχει επιτυχία 95%.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αν το τεστ FIT γίνεται ετησίως θα αποτελεί μια πολύ αποδεκτή εναλλακτική λύση έναντι της κολονοσκόπησης για άτομα “μέσου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου”, δήλωσε ο δρ. Imperiale στο Live Science. Ο “μέσος κίνδυνος” σημαίνει ότι το άτομο δεν έχει οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας και δεν έχει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ή πολύποδες του παχέος εντέρου.

Σε αντίθεση με μια κολονοσκόπηση, η οποία συνιστάται κάθε 10 χρόνια, το τεστ FIT συνιστάται να γίνεται κάθε χρόνο.

Το τεστ FIT γίνεται παίρνοντας ένα δείγμα κοπράνων (προτού πέσουν στο νερό της λεκάνης – δείτε το βίντεο που ακολουθεί). Στην συνέχεια, αποστέλλεται το δείγμα αυτό σε εργαστήριο για ανάλυση και το άτομο λαμβάνει πίσω τα αποτελέσματα μαζί με τις όποιες συστάσεις των γιατρών.

Εάν κριθεί απαραίτητο ακολουθείται και κολονοσκόπηση.

Μερικά από τα οφέλη του τεστ FIT είναι ότι είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, ή επεμβατική διαδικασία, ή την εφαρμογή αναισθησίας, ανέφερε ο δρ. Imperiale.

Ωστόσο, πρέπει να διεξάγεται συχνότερα από την κολονοσκόπηση (μία φορά το χρόνο έναντι μιας φοράς στην δεκαετία) και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένα άτομο να χρειαστεί και κολονοσκόπηση, καθώς ένα θετικό αποτέλεσμα από το τεστ FIT θα απαιτούσε πιθανώς ακολούθως και αυτήν τη διαδικασία.

Kάντε κλικ για να συνεχίσετε

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο επιχειρηματίας Θανάσης…

Όταν ο Τσίπρας δήλωνε «άθεος» και αρνιόταν πεισματικά να μπει σε Εκκλησία

Με κατανυκτικό ύφος παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…

Ρόδος: Το μασάζ 49χρονου σε 19χρονη κατέληξε σε… ασέλγεια

H κατάσταση ξέφυγε όταν ο 49χρονος… άπλωσε χέρι…

Τι διαπραγματεύθηκε ο Α.Τσίπρας

Η πέραν της ώρας διαπραγμάτευση Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν…

Βάρκιζα:Tα πέταξε όλα και έκανε στριπτιζ πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου

Άγνωστος έστειλε ένα απίστευτο βίντεο που δείχνει μία…

Παντού ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργισμένο πλήθος διώχνει τους Μάρδα & Μπγιάλα

Ο βουλευτής Δημήτρης Μάρδας, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις…

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Βουλευτές σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες

Στην εποχή της «πρώτης φοράς Αριστεράς» το είδαμε…

Η φωτογραφία-Ντοκουμέντο που δείχνει ότι το ελικόπτερο δέχθηκε ΠΥΡΑ στα Ιμια

Σκοτεινή και ανεξιχνίαστη, τουλάχιστον επισήμως, γιατί ανεπισήμως οι…

Ζευγάρι «βρικολάκων» βρήκαν μόνιμη σύντροφο για να της πίνουν το αίμα

Ένα παντρεμένο ζευγάρι αυτοπροσδιορίζονται ως «βασιλιάς και βασίλισσα…
contact