ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Η Αυστρία απορρίπτει την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης – Αμετακίνητος ο Μητσοτάκης

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να αναζητούν ακόμη έναν συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στην οικονομική καταστροφή που επέφερε η πανδημία.

«Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα» δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε απόψε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της Συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.

Αμετακίνητος ο Μητσοτάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αμετακίνητος από τις θέσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές και ενώ στην Σύνοδο Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη το μπρα ντε φερ για την οριστικοποίηση των όρων.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του Ταμείου, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων. Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Συνομιλίες θρίλερ

Από το πρωί, στις Βρυξέλλες, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό θρίλερ, καθώς οι διαφορές μεταξύ των ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης μοιάζουν αγεφύρωτες. Μάλιστα, υπήρξε διακοπή μέχρι το δείπνο, όπου υπήρξαν διμερείς και πολυμερείς επαφές ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Σύμφωνα με το Politico, η συζήτηση των ηγετών περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες: το συνολικό μέγεθος του πακέτου προϋπολογισμού και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων και των δανείων, τους μηχανισμούς, ιδίως όσον αφορά την εκταμίευση των κεφαλαίων, και τις επιστροφές που περιορίζουν τις συνεισφορές για τους μεγαλύτερους πληρωτές στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, οι ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί γενικά, όπως αναμενόταν, η Δανία «να ηγηθεί της επιβάρυνσης» στο συνολικό ανώτατο όριο του προϋπολογισμού και να διατηρήσει τη μείωση εισφορών, ενώ η Γαλλία πιέζει να τερματίσει τις επιστροφές μια για πάντα.

Ο ανταποκριτής Florian Eder αναφέρει ότι o Σαρλ Μισέλ πρότεινε μια συμβιβαστική ιδέα για τους ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ: Ένας λεγόμενος μηχανισμός που ονομάζεται «φρένο έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα επιτρέπει τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν υπάρχει δυσαρέσκεια με τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων μιας άλλης χώρας.

Σύγκρουση Ιταλίας – Ολλανδίας

Σύμφωνα δε με διαρροές από την ιταλική πλευρά, ο Τζουζέπε Κόντε, στην Σύνοδο Κορυφής ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρουτε. Όπως διέρρευσαν συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική». Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact