ΥΓΕΙΑ

Τι κάνει ακριβώς ο κορωνοϊός στο σώμα;

Ένα αναλυτικό και κατατοπιστικό άρθρο για το τι ακριβώς προκαλεί ο κορωνοϊός στο σώμα, τα στάδια της μόλυνσης και όσα γνωρίζει ή δεν γνωρίζει σήμερα η ιατρική κοινότητα δημοσίευσαν οι New York Times φιλοξενώντας στο ρεπορτάζ δηλώσεις από ειδικούς γιατρούς που χειρίστηκαν περιστατικά.

Όπως αρχικά σημειώνεται, τα συμπτώματα – πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή – μπορούν να σηματοδοτήσουν οποιοδήποτε αριθμό ασθενειών, από τη γρίπη μέχρι το σπάνιο κοινό κρυολόγημα. Από αυτή την αφετηρία πολλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες και οι ερευνητές έχουν μάθει μέχρι στιγμής για την πρόοδο της μόλυνσης που προκαλείται από αυτό το νέο κορονoϊό – αλλά και πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουν.

Ακολουθεί μετάφραση από το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα και υπογράφει η Pam Belluk.

Πώς προκαλεί αυτή η λοίμωξη τον κορωνοϊό;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που μεταδίδονται στον αέρα από το βήξιμο ή το φτέρνισμα, τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μέσα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους.

Τα ιικά σωματίδια σε αυτά τα σταγονίδια ταξιδεύουν γρήγορα στο πίσω μέρος των ρινικών διόδων και στις βλεννώδεις μεμβράνες στο πίσω μέρος του λαιμού σας, προσκολλώντας σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα κύτταρα, ξεκινώντας από εκεί.

Τα σωματίδια του κορονοϊού έχουν συσσωρεύσει πρωτεΐνες που κολλάνε από τις επιφάνειές τους και αυτές οι αιχμές αγκιστρώνουν τις κυτταρικές μεμβράνες επιτρέποντας στο γενετικό υλικό του ιού να εισέλθει στο ανθρώπινο κύτταρο.

Αυτό το γενετικό υλικό προχωράει στην «εκμεταλλεύεται (hijack) τον μεταβολισμού του κυττάρου και λέει, στην πραγματικότητα, ‘’Μην κάνεις τη συνηθισμένη δουλειά σου.

Η δουλειά σου τώρα είναι να με βοηθήσει να πολλαπλασιάσω και να κάνω τον ιό’’», εξήγησε στους New York Times ο Δρ. William Schaffner, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville.

Πώς προκαλεί αυτή η διαδικασία αναπνευστικά προβλήματα;

Καθώς τα αντίγραφα του ιού πολλαπλασιάζονται, ξεσπούν και μολύνουν γειτονικά κύτταρα. Τα συμπτώματα αρχίζουν συχνά στο πίσω μέρος του λαιμού με πονόλαιμο και ξηρό βήχα.

Ο ιός τότε «σέρνεται προοδευτικά κάτω από τους βρογχικούς σωλήνες,» Δρ. Είπε ο Schaffner. Όταν ο ιός φτάσει στους πνεύμονες, οι βλεννώδεις μεμβράνες τους φλεγμονώνονται. Αυτό μπορεί να βλάψει τις κυψελίδες ή τους πνευμονικούς σάκους και πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να εκτελέσουν τη λειτουργία τους για την παροχή οξυγόνου στο αίμα που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα μας και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το αίμα έτσι ώστε να μπορεί να εκπνεύσει.

«Αν έχετε πρήξιμο εκεί, το καθιστά πολύ πιο δύσκολο για το οξυγόνο να κολυμπήσει σε όλη την βλεννογόνο μεμβράνη», δήλωσε η Δρ. Amy Compton-Phillips, επικεφαλής κλινική υπεύθυνος για το σύστημα υγείας του Providence όπου εντοπίστηκε η πρώτη αναφερθείσα περίπτωση κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο.

Το πρήξιμο και η διαταραγμένη ροή οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει την πλήρωση με ρευστά, πύον και νεκρά κύτταρα εκείνων των περιοχών στους πνεύμονες. Μπορεί να συμβεί πνευμονία, μια λοίμωξη στον πνεύμονα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλη αναπνοή που πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν αναπνευστήρα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, γνωστές ως Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυστέλεσης (Acute Respiratory Distress Syndrome), οι πνεύμονες γεμίζουν με τόση ποσότητα υγρού ώστε να μην μπορεί να βοηθήσει καμία ποσότητα αναπνοής και ο ασθενής πεθαίνει.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μήπως μας δουλεύουν;

Τελικά μήπως μας δουλεύουν; Και αυτό δεν είναι…

Κωνσταντίνου: Είμαστε όλοι Πακιστανοί!

Ο λόγος για τον Πέτρο Κωνσταντίνου,που πριν από…

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός…

Εκτός ελέγχου ο απελπισμένος Ερντογάν – Τύπωσε 56 δισ. λίρες καταγγέλει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει…

Καλά νέα: Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας

Η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία…
contact