ΥΓΕΙΑ

Τι κρύβει η προσωπικότητα όσων βλέπουν τους άλλους σαν αντικείμενα του σεξ

Στη μελέτη συμμετείχαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Χαρακτηριστικά όπως η ανταγωνιστικότητα, η κακία, αλλά και κάποια στοιχεία που σχετίζονται με την ψυχοπάθεια αναδεικνύονται από τους επιστήμονες ως οι καλύτεροι παράγοντες πρόβλεψης συμπεριφορών σεξουαλικής αντικειμενοποίησης

Πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με την ψυχοπάθεια, όπως αυτό της έντονης και ανοιχτής ανταγωνιστικότητας, μπορούν να προβλέψουν την τάση ενός ατόμου να αντιμετωπίζει τους άλλους, τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό, σαν αντικείμενα του σεξ.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Personality Disorders: Theory, Research and Treatment, θεωρείται από τους επιστήμονες η πρώτη που εντοπίζει βασικούς τύπους προσωπικότητας που συσχετίζονται με τη διαπροσωπική αντικειμενοποίηση του σεξ.

«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που σχετίζονται με τη σεξουαλική αντικειμενοποίηση μάς επιτρέπει να εντοπίσουμε ανθρώπους που διατρέχουν τον κίνδυνο να φέρουν αυτή τη συμπεριφορά και ενδεχομένως να σχεδιάσουμε και κάποιες παρεμβάσεις για αυτούς.

Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η σεξουαλική αντικειμενοποίηση μπορεί να είναι προάγγελος της σεξουαλικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής βίας», σημειώνει ο Thomas Costello, υποψήφιος διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν τα χαρακτηριστικά υποκείμενης ψυχοπάθειας, τα οποία σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθετικότητα, παρενόχληση και βία, θα μπορούσαν να παράσχουν ένα πλαίσιο κατανόησης και στατιστικής πρόβλεψης συμπεριφορών σεξουαλικής αντικειμενοποίησης μέσα στον γενικό πληθυσμό.

Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, μια έρευνα αυτο-αναφοράς η οποία περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές όσον αφορά στη σεξουαλική αντικειμενοποίηση και μετρήσεις στοιχείων της προσωπικότητας που σχετίζονται με την ψυχοπάθεια.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κακία και η ανταγωνιστικότητα απέναντι στους άλλους ήταν οι ισχυρότεροι παράγοντες πρόβλεψης συμπεριφορών σεξουαλικής αντικειμενοποίησης, τους οποίους ακολουθούσε η έλλειψη αναστολών. Παράγοντες με μικρότερο βαθμό επίδρασης ήταν επίσης η ψυχρότητα και η τολμηρότητα.

Στη μελέτη συμμετείχαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, με τους πρώτους να είναι εκείνοι που πέτυχαν υψηλότερες βαθμολογίες στην κλίμακα σεξουαλικής αντικειμενοποίησης. Τα στοιχεία ψυχοπάθειας, τέλος, αναδείχθηκαν σε ακόμα καλύτερους παράγοντες πρόβλεψης συμπεριφορών σεξουαλικής αντικειμενοποίησης στην περίπτωση των γυναικών.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που στην προσωπικότητά τους έχουν στοιχεία που σχετίζονται με την ψυχοπάθεια δεν πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης της νόσου. «Τα λεγόμενα ‘σκοτεινά’ στοιχεία της προσωπικότητας υπάρχουν σε ένα συνεχές, όπως το ύψος, το βάρος ή η αρτηριακή πίεση.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά ως ένα βαθμό, ενώ άλλοι όχι», εξηγεί καταληκτικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Emory, Δρ. Scott Lilienfeld.

ygeiamou/ photo pexels

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΚ από τη Naval Group – Δίνει τις Βelharra με Aster 30 B1

ΣΟΚ από τη Naval Group αφού με ανακοίνωσή…

Κωσταράκος για ευρωστρατό: Εφικτή πραγματικότητα ή ηθελημένη αυταπάτη;

Τις πιθανότητες δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, αναλύει ο στρατηγός,…

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Γιαννακόπουλου

Τον τελευταίο καιρό σύντροφοι δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν…

Ο σύμβουλος του Ερντογάν προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί…

Γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά…

Νάρκωνε την σύζυγό του και καλούσε αγνώστους να την βιάζουν

Μία πρωτοφανής υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας…

Salt Bae: Χαμός στη Βρετανία για τo νέο «σφαγείο» του στο Λονδίνο

Διασύρουν τον γνωστό βρωμύλο Τούρκο σεφ οι βρετανοί…
contact