ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να σου συμβεί όταν κοιτάς το κινητό μόλις ξυπνάς;

Μόλις ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί, το πρώτο πράγμα που κάνουμε, είναι να πάρουμε το κινητό στα χέρια μας.

Και ναι, πρέπει να απενεργοποιήσουμε το ξυπνητήρι του κινητού, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Μπορεί να τσεκάρουμε τα mail μας από τη δουλειά ή τα προσωπικά μας μηνύματα ή να διαβάσουμε τις ειδήσεις.

O λόγος πίσω από αυτό είναι πως «σκρολάροντας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το που ξυπνήσεις, ενεργοποιείς την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, της ορμόνης που προκαλεί ευεξία. Αυτό καθιστά δύσκολο για τον εγκέφαλο μας να σταματήσει αυτή τη συνήθεια. Όσο δύσκολο κι αν είναι όμως, είναι σημαντικό, καθώς κρύβονται πολλοί κίνδυνοι πίσω από τη μικρή αυτή συνήθεια.

Μπορεί να προκαλέσει άγχος

Η έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, κυρίως αρνητικών, και ειδοποιήσεων αμέσως μόλις ξυπνήσεις μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση επείγοντος και άγχους. Οι συνεχείς ενημερώσεις σχετικά με τη δουλειά, τα ραντεβού με φίλους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι ειδήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε ένα άμεσο αίσθημα πίεσης, θέτοντας έναν αγχωτικό τόνο για την ημέρα.

Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου

Περνώντας χρόνο στο κινητό αμέσως πριν κοιμηθείς και με το που ξυπνήσεις διαταράσσεις τον ύπνο σου. Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης. Αυτό μπορεί να σε δυσκολέψει να αποκοιμηθείς και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αϋπνία.

Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο έλεγχος του κινητού αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να εμποδίσει τις γνωστικές σου λειτουργίες. Αντί να επιτρέψεις στον εγκέφαλο σου να μπει με φυσικό τρόπο στην ημέρα, ο βομβαρδισμός του με πληροφορίες αμέσως μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία του ξυπνήματος και της πλήρους εγρήγορσης.

Μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σου

Το να κοιτάζεις μια φωτεινή οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά το πρωί, όταν τα μάτια σου μπορεί ακόμη να προσαρμόζονται στο φως, μπορεί να τα καταπονήσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, πονοκεφάλους και ξηροφθαλμία, επηρεάζοντας τη συνολική υγεία των ματιών.

Μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή

Εσύ μπορεί να έχεις ξυπνήσει με τη σκέψη και την πρόθεση να σηκωθείς και να απολαύσεις ένα μπάνιο πριν τη δουλειά ή να βγάλεις τον σκύλο μια βόλτα χωρίς να χρειαστεί να βιάζεσαι για να προλάβεις να πας στο γραφείο ή για να κάνεις μια πρωινή προπόνηση. Η συνεχής συνδεσιμότητα που προσφέρουν τα smartphones, λοιπόν, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε περισπασμούς. Αντί να επικεντρωθείς στις υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρώσεις το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βρεθείς να αναλώνεσαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθυστερώντας το ξεκίνημα της ημέρας. Έτσι μπορεί να μπεις σε έναν κύκλο αναβλητικότητας, ο οποίος θα σε απομακρύνει από τους στόχους σου και την παραγωγικότητα σου.

Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου

Το να ασχολείσαι με το κινητό σου αντί να παίρνεις τον άνθρωπο σου ή τα παιδιά σου μια αγκαλιά και να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί τους πριν ακόμη ξεκινήσει η μέρα σας, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σου και να σε απομακρύνει από τους ανθρώπους σου.

Μπορεί να επιδεινώσει τον εθισμό σου

Το να πιάνεις συνεχώς το κινητό με το που ξυπνήσεις μπορεί να ενισχύσει τις εθιστικές συμπεριφορές. Η έξαρση της ντοπαμίνης από τον έλεγχο των ειδοποιήσεων ή την ενασχόληση με διαδικτυακές δραστηριότητες μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση, καθιστώντας δυσκολότερο να απαλλαγείς από τη συνήθεια και μειώνοντας τη συνολική σου συγκέντρωση και προσοχή.

Πρακτικοί τρόποι για να κόψεις αυτή τη συνήθεια

Αν ψάχνεις με ποιο τρόπο μπορείς να σπάσεις τη συνήθεια αυτή προσπάθησε να ακολουθήσεις μερικούς πρακτικούς τρόπους, όπως:

  • Χρησιμοποίησε ένα ξυπνητήρι που δεν είναι το κινητό σου: Αν αγγίζεις το κινητό σου πρωί-πρωί, είναι εύκολο να παρασυρθείς. Χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι, απαλλάσσεσαι από αυτόν τον πειρασμό.
  • Κράτα το κινητό σε άλλο δωμάτιο τη νύχτα: Αν το κινητό σου δεν είναι το ξυπνητήρι σου, δεν χρειάζεται καν να βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο σου και να σε βάζει σε σκέψεις να το χρησιμοποιήσεις.
  • Διάλεξε μια πρωινή τελετουργία που σου φτιάχνει το κέφι: Επίλεξε κάτι που θα σε κάνει να ανυπομονείς και θα κάνει το κινητό σου να μοιάζει αδιάφορο. Αυτό μπορεί να είναι μια βόλτα έξω, η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ήπια γυμναστική, ένα όμορφο πρωινό με τους δικούς σου ανθρώπους κ.ά.
  • Άλλαξε την οθόνη κλειδώματος του κινητού σου: Μπορείς να επιλέξεις ένα φόντο που θα σε ενθαρρύνει να αφήσεις το κινητό κάτω, όπως ένα εμπνευσμένο motto.
  • Ρύθμισε περιορισμούς για τις πρώτες πρωινές ώρες: Σε κάποια κινητά υπάρχουν ενσωματωμένες ρυθμίσεις, που θα σου περιορίσουν αναγκαστικά τη χρήση του.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact