ΥΓΕΙΑ

Τότε θα δούμε την απότομη πτώση της Όμικρον και το τέλος του εφιάλτη την Ελλάδα

Η μετάλλαξη Ομικρον του κορωνοϊού φέρνει την… ανηφόρα στα κρούσματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα τουλάχιστον οι επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να είναι δύσκολο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο κανόνας της απότομης πτώσης που χαρακτηρίζει τη νέα μετάλλαξη θα ισχύσει και στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Νότιας Αφρικής, με την επιδημιολογική καμπύλη της Ομικρον να διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη της Δέλτα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η κορύφωση και η αποκλιμάκωση της Ομικρον να συμβούν εντός Ιανουαρίου, γεγονός που εφόσον επαληθευτεί θα γράψει… ιστορία, καθώς θα πρόκειται για το πιο σύντομο πανδημικό κύμα.

Μετάλλαξη Ομικρον και πίεση στο ΕΣΥ

Το σύντομο όπως φαίνεται κύμα της «Ομικρον» δεν σημαίνει πως θα είναι λιγότερο βαρύ για το ΕΣΥ. Τα μοντέλα δείχνουν πως έως το τέλος Ιανουαρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων θα φτάσει τους 800 και ενδεχομένως θα τους ξεπεράσει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση του πέμπτου κύματος από τις 18 έως και τις 22 Ιανουαρίου, με τον μέσο όρο των κρουσμάτων να αγγίζει τα 50.000 ημερησίως.

Το κακό σενάριο, όπως αναλύει ο ίδιος στα «ΝΕΑ», είναι η καμπύλη να αγγίξει πλατό από τις 22 έως και τις 25 Ιανουαρίου. Και παρότι τα δύο σενάρια απέχουν ημερολογιακά λίγες ημέρες, ο χρόνος που τα χωρίζει λειτουργεί ως «καύσιμο» για να αυξήσει τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στα 55.000 με 60.000. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη αρκετοί αστερίσκοι.

«Για να έχουμε σαφέστερη εικόνα, θα πρέπει πρώτα να ενσωματωθούν οι όποιες επιπτώσεις από τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων» εξηγεί ο καθηγητής.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact