ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και κανελογαρίφαλα

Μια πρόταση «κομμένη και ραμμένη» για το γιορτινό τραπέζι και μια γαρνιτούρα που της ταιριάζει υπέροχα.

Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:10′ Χρόνος μαγειρέματος:3:0′ Έτοιμο σε:3:10′

του Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά

1 χοιρινό μπούτι με την πετσούλα του, γύρω στα 2½-3 κιλά 4 κουτ. σούπας μέλι 4 κουτ. σούπας μουστάρδα χωριάτικη 2 ξυλάκια κανέλα 40 γαρίφαλα 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας αλάτι, πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα με ξερά, κρασάτα φρούτα και ξηρούς καρπούς

21 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι 21 βερίκοκα χωρίς κουκούτσι 12 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο 1 ποτήρι κόκκινο κρασί 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού 150γρ. αμύγδαλα, ξασπρισμένα και καβουρδισμένα αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε και σκουπίζετε καλά το χοιρινό μπούτι. Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πετσούλα του σε σχήμα μπακλαβαδωτό. Αλατοπιπερώνετε καλά. Το αφήνετε να ηρεμήσει για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Αμέσως μετά και μ’ ένα πινελάκι το αλείφετε με τη χωριάτικη μουστάρδα. Καρφώνετε τα γαριφαλάκια μέσα στα κοψίματα που έχετε κάνει με το μαχαίρι.

Βάζετε το μπούτι σ’ ένα ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες στους 180°C.

Αραιώνετε το μέλι με μία κουταλιά νερό, βγάζετε το μπουτάκι από το φούρνο και το αλείφετε καλά με το μέλι. Το βάζετε ξανά στο φούρνο και το ψήνετε για ακόμα 1 ώρα, χωρίς να το σκεπάσετε.

Όταν τελειώσει το ψήσιμο, κλείνετε το φούρνο αλλά αφήνετε το κρέας μέσα να ηρεμήσει και να διατηρηθεί ζεστό. Το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το κόβετε μπροστά στους φίλους σας.

Για τη γαρνιτούρα: Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τους χουρμάδες. Τα σοτάρετε ελαφρά μέχρι να γυαλίσουν καλά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Τα ανακατεύετε δύο τρεις φορές και τα σβήνετε με το κόκκινο κρασί. Αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί. Τα σερβίρετε σε πιατελίτσα και ρίχνετε από πάνω τα καβουρδισμένα, ξασπρισμένα αμύγδαλα. Συνοδεύουν ωραιότατα τις φετούλες από το χοιρινό μπούτι.

olivemagazine.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο επιχειρηματίας Θανάσης…

Όταν ο Τσίπρας δήλωνε «άθεος» και αρνιόταν πεισματικά να μπει σε Εκκλησία

Με κατανυκτικό ύφος παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…

Ρόδος: Το μασάζ 49χρονου σε 19χρονη κατέληξε σε… ασέλγεια

H κατάσταση ξέφυγε όταν ο 49χρονος… άπλωσε χέρι…

Τι διαπραγματεύθηκε ο Α.Τσίπρας

Η πέραν της ώρας διαπραγμάτευση Α.Τσίπρα και Ρ.Τ.Ερντογάν…

Βάρκιζα:Tα πέταξε όλα και έκανε στριπτιζ πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου

Άγνωστος έστειλε ένα απίστευτο βίντεο που δείχνει μία…

Παντού ανεπιθύμητοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργισμένο πλήθος διώχνει τους Μάρδα & Μπγιάλα

Ο βουλευτής Δημήτρης Μάρδας, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις…

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Βουλευτές σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες

Στην εποχή της «πρώτης φοράς Αριστεράς» το είδαμε…

Η φωτογραφία-Ντοκουμέντο που δείχνει ότι το ελικόπτερο δέχθηκε ΠΥΡΑ στα Ιμια

Σκοτεινή και ανεξιχνίαστη, τουλάχιστον επισήμως, γιατί ανεπισήμως οι…

Ζευγάρι «βρικολάκων» βρήκαν μόνιμη σύντροφο για να της πίνουν το αίμα

Ένα παντρεμένο ζευγάρι αυτοπροσδιορίζονται ως «βασιλιάς και βασίλισσα…
contact