ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τέλος η φρίκη στη Συρία, 41 παιδιά μεταξύ των 173 νεκρών αμάχων

Η μάστιγα που απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην εμπόλεμη χώρα

Τουλάχιστον 173 άμαχοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Συρία μέσα στο 2019 από εκρήξεις ναρκών κατά προσωπικού, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και υπολειμμάτων εκρηκτικών στην εμπόλεμη χώρα, ανέφερε μια ΜΚΟ χθες Πέμπτη, αναφερόμενη σε μια μάστιγα που απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην εμπόλεμη χώρα.

Μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011, οι διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές που αναμετρώνται στη Συρία τοποθέτησαν τεράστιο αριθμό ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε αστικές περιοχές, σε χωράφια, σε δρόμους σε όλη τη χώρα. Έχουν επίσης εγκαταλειφθεί μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και πυρομαχικών σε όλη τη συριακή επικράτεια.

«Από την αρχή του 2019, 173 άμαχοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, σκοτώθηκαν από νάρκες κατά προσωπικού και υπολείμματα εκρηκτικών του πολέμου», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ανάμεσα στα θύματα, περίπου σαράντα σκοτώθηκαν ενώ μάζευαν μανιτάρια ή χορταρικά σε περιοχές όπου είχαν σημειωθεί βροχοπτώσεις, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Στη Συρία 10,2 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους που εγείρουν τα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Καθημερινά, άμαχοι χάνουν τη ζωή τους ή ακρωτηριάζονται για την υπόλοιπη ζωή τους εξαιτίας ναρκών κατά προσωπικού και πυρομαχικών που δεν εκραγεί», στηλίτευσε πρόσφατα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Η μάστιγα αυτή «εμποδίζει τον κόσμο να επιστρέψει» στα σπίτια του και «να απομακρύνει τα συντρίμμια για την ανοικοδόμηση, ή να καλλιεργήσει τη γη του με ασφάλεια. Βλάπτει τα παιδιά, που δεν μπορούν να παίξουν, ούτε να πάνε στο σχολείο με καλές συνθήκες», επισήμαινε τον Αύγουστο στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη Δαμασκό.

Τον Ιούλιο του 2018, οι συριακές αρχές και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υπογράψει ένα πρωτόκολλο με σκοπό να επιτραπεί στην υπηρεσία εκκαθάρισης ναρκών του ΟΗΕ (UNMAS) να υποστηρίξει τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact