ΥΓΕΙΑ

Ζαλάδα: Πότε οφείλεται στην πίεση του αίματος και τι πρέπει να κάνετε

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία σας, αλλά ως επί το πλείστον, δεν συνοδεύεται από κανένα προειδοποιητικό σημάδι.

Η ζαλάδα μερικές φορές πιστεύεται ότι είναι σύμπτωμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει συχνά, λέει ο καρδιολόγος δρ. Luke Laffin.

Εξηγεί πώς η ζαλάδα μπορεί να σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση του αίματος και τι πιθανώς συμβαίνει.

Ο ίλιγγος πιθανότατα δεν είναι πρόβλημα αρτηριακής πίεσης

Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία καταστάσεων, όπως λοιμώξεις στο αυτί, τραυματισμούς στο κεφάλι και άλλα, αλλά όχι από υπέρταση.

“Τα συμπτώματα του ιλίγγου είναι πολύ απίθανο να προκληθούν από οποιοδήποτε είδος προβλημάτων αρτηριακής πίεσης”, λέει ο δρ. Laffin. “Για τους περισσότερους είναι κάποιο θέμα του εσωτερικού αυτιού”.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνό ίλιγγο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να εντοπίσετε και να
θεραπεύσετε την αιτία.

Οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα

Ζαλάδα είναι όταν αισθάνεστε αστάθεια στα πόδια σας, σαν να λιποθυμάτε.

“Αυτό πολλές φορές δεν προκαλείται από υπέρταση αλλά από αλλαγές στην αρτηριακή πίεση”, εξηγεί ο δρ. Laffin. “Η μετάβαση από υψηλή σε χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε ζαλάδα, αίσθημα αστάθειας και μερικές φορές ακόμη και λιποθυμία”.

Αυτό το είδος ξαφνικής αλλαγής στην αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβεί όταν αλλάζετε θέση, όπως αν σηκωθείτε γρήγορα από καθιστή η ξαπλωτή θέση ή όταν γονατίζετε για να δέσετε τα κορδόνια σας. Κανονικά, το σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές θέσης, στέλνοντας αρκετή ροή αίματος στον εγκέφαλό μας για να προσαρμοστεί στις αλλαγές θέσης.

Μερικές φορές, ωστόσο, χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα το σώμα σας για να προσαρμοστεί, κάτι που προκαλεί προσωρινά λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σας. Τότε είναι που νιώθετε λιποθυμία.

Μπορεί να φταίει η χαμηλή αρτηριακή πίεση

Τόσο ο ίλιγγος όσο και η ζαλάδα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδια χαμηλής και όχι υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με προβλήματα υγείας ή σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα ζάλης από την πίεση του αίματος

Είναι φυσιολογικό να έχετε περιστασιακά ζαλάδα όταν σηκώνεστε όρθιοι. “Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα”, σημειώνει ο δρ. Laffin, “Ο μεγαλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι”.

Για να αποτρέψετε τη ζάλη όταν αλλάζετε θέση:

Πίνετε αρκετό νερό: Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό στο σώμα σας, επομένως το να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι το κλειδί.

Αλλάζετε θέσεις με αργό ρυθμό: Για να αποφύγετε τη ζάλη, κάντε αργά τις κινήσεις όταν σηκώνεστε από μια θέση καθιστή, γονατιστή ή ύπνου.

Μην μένετε σε μια θέση για πολύ χρόνο: Όταν βρίσκεστε σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε καθιστοί είτε όρθιοι, το αίμα αρχίζει να κατακάθεται στα πόδια σας, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη ζάλη όταν αλλάξετε τελικά θέση. Για να το αποφύγετε αυτό, κάντε διαλείμματα και αλλάξτε θέσεις.

Ελέγξτε τα φάρμακά σας: Μπορεί να επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν αυτό θα μπορούσε να ισχύει για εσάς.

Ωστόσο, αν νιώθετε συχνά ζαλάδες ή αν έχετε τάσεις λιποθυμίας όταν αλλάζετε στάσεις είναι σώφρον να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να δείτε τι μπορεί να συμβαίνει.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact