ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος και Χαφτάρ ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο με την Άγκυρα

Ξεκάθαρα «μυρίζει μπαρούτι» στην Λιβύη αφού Τούρκοι, Αιγύπτιοι και δυνάμεις του Χαφτάρ φέρονται να ετοιμάζονται για τον τελικό γύρο για την τύχη της χώρας, ενώ τουρκικά drones απογειώνονται από την Μισράτα (Μεσόγειο) προκαλώντας πονοκέφαλο σε Παρίσι και Αθήνα.

Το μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ahmed al-Awadi, ανέφερε ότι αυτό που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη συνιστά σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Ο Αλ-Αουάντι τόνισε ότι η Αίγυπτος παρακολουθεί με σοβαρότητα την κατάσταση στη Λιβύη και λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου.

Υπάρχει κράτος; Ομολόγησε πως ήταν κατάσκοπος των Τούρκων και τον άφησαν ελεύθερο!

Τα “αποφασιστικά μέτρα” αφορούν την μετακίνηση μονάδων στα δυτικά σύνορα μαζί με αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ το σύνολο των αιγυπτιακών δυνάμεων της δυτικής περιοχής είναι σε ύψιστη ετοιμότητα εδώ και ημέρες.

Sada El Balad

Σε δηλώσεις του Αιγύπτιου αξιωματούχου στην εφημερίδα Sada El Balad, αναφέρεται ότι η παρουσία της τουρκικής δυνάμεως στη Λιβύη αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Τόνισε επίσης ότι η Λιβύη θεωρείται ως ως χώρος φυσικής επέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου.

Ο Al-Awadi τόνισε την ανάγκη για συναίνεση των δύο πλευρών στην Λιβύη ως τον καλύτερο τρόπο για τον τερματισμό της κρίσης και την επίλυση των ζητημάτων ειρηνικά χωρίς καμία ξένη παρέμβαση.

Το μέλος της αιγυπτιακής επιτροπής άμυνας και ασφάλειας επιβεβαίωσε επίσης την σταθερή θέση της Αιγύπτου, η οποία υποστηρίζει την πορεία μιας πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, μακριά από ξένες επεμβάσεις και ένοπλες πολιτοφυλακές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για αυτό το ζήτημα, καθώς υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

“Η Γαλλία προσπαθεί σκληρά να τερματίσει τις διαφορές Τουρκίας-Λιβύης και την παρέμβαση οποιασδήποτε ξένης χώρας στις υποθέσεις μιας άλλης χώρας που εμποδίζει τη σταθερότητά της”, τόνισε ο ίδιος.

Το LNA τώρα από την πλευρά του αποκάλεσε τον Ερντογάν “αποικιοκράτη” καθώς τουρκικά drone πετούσαν πάνω από Σύρτη στις 12 Δεκεμβρίου 2020.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Αχμέντ αλ Μισμάρι είπε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν έχει χρονικό περιορισμό.

“Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι μια παρατεταμένη μάχη που θα τελειώσει με τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο σε όλα τα εδάφη της Λιβύης και την εκδίωξη όλων των εξτρεμιστικών ομάδων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της LNA, στρατηγός Ahmed al-Mismari στον Τύπο.

Σε δήλωση προς την αιγυπτιακή εφημερίδα Akhbar el-Yom, ο ίδιος τόνισε: «Ο LNA έχει δεσμευτεί για την κατάπαυση του πυρός και είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα και τα μέτρα που έλαβε η Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 της Λιβύης».

Ο Αλ-Μισμάρι παρατήρησε επίσης την δράση ενός «ασυνήθιστου τουρκικού σμήνους drone που παρατηρήθηκε στα δυτικά της κεντρικής παραλιακής πόλης της Σύρτης.

«Γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν στοχεύει να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια και σταθμούς πετρελαίου και θα το προσπαθήσει αυτό, μέσω των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού.

Ο Αλ-Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι οι λιμένες της Λιβύης είναι «ασφαλείς στα χέρια του LNA», σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα το γνωρίζει καλά.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού τόνισε ότι οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση για την υφαρπαγή των πετρελαιοπηγών και των τερματικών σταθμών δεν θα είναι μόνο εγχώριο ζήτημα, αλλά και διεθνές για τους ξένους εταίρους και εταιρείες, υποδεικνύοντας ότι η διεθνής κοινότητα «παρακολουθεί σοβαρά» την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη.

Περιγράφοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ ως «αποικιοκράτη», ο αλ-Μισμάρι ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα μεταφέρει εξοπλισμό και μισθοφόρους στη Λιβύη και ελέγχει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη «μέχρι αυτή την ώρα».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact