ΚΟΣΜΟΣ

Akula: Το σοβιετικό υποβρύχιο–«εφιάλτης» των ΗΠΑ που έφτασε μέχρι το… Χόλυγουντ!

Μπορεί ο Ψυχρός Πόλεμος να είχε θετική κατάληξη για τις ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι η Σοβιετική Ένωση δεν είχε τα μέσα για να «τρομοκρατήσει» την Ουάσινγκτον, ειδικά στις ναυτικές δυνάμεις και στα υποβρύχια, με πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα τα θηριώδη «Akula» που έφτασαν στο σημείο να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το Χόλυγουντ λόγω της φήμης τους.

Η κατηγορία υποβρυχίων γνωστή ως και ως «Project 941» ενώ είχαν ακόμα και τον χαρακτηρισμό «τυφώνες Typhoon», όπως ήταν γνωστά κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής, σχεδιάστηκε για να αποτελέσει τη βάση των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης στη θάλασσα, ενώ προκαλούσε τρόμο στη Δύση.

Η ιστορία κατασκευής τους

Η Σοβιετική Ένωση είχε μάθει για την ανάπτυξη των αμερικανικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων Ohio, που είχαν μήκος 564 πόδια και έφεραν 192 πυρηνικές κεφαλές. Η σοβιετική ηγεσία αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα δικό της υποβρύχιο για να ανταποκριθεί στην επικείμενη απειλή και έτσι γεννήθηκε η κατηγορία Akula.

Τα Akula σχεδιάστηκαν για να εκτοξεύουν τους πυραύλους τους, σχετικά κοντά από τις ακτές της Σοβιετικής Ένωσης, επιτρέποντάς τους να επιχειρούν βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου οι σοβιετικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να τα προστατεύσουν.

Ως αποτέλεσμα, τα υποβρύχια σχεδιάστηκαν με ενισχυμένο κύτος ικανό να σπάσει τον πολικό πάγο, μεγάλη αποθεματική πλευστότητα για να την βοηθήσει να περάσει από τον πάγο και ένα ζευγάρι θωρακισμένων προπελών για να το προστατεύσει από τις συγκρούσεις με πάγο.

Ένα άλλο αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη ενός νέου πυρηνικού πυραύλου με αρκετά μεγάλο βεληνεκές, ικανός για να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρκτική θάλασσα. Το R-39 Rif ήταν ένας τεράστιος βαλλιστικός πύραυλος, τριών σταδίων, μήκους πενήντα τριών ποδιών και βάρους ογδόντα τεσσάρων τόνων. Με βεληνεκές 4.480 ναυτικών μιλίων, ο R-39 θα μπορούσε να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εξοπλισμός τους με φόντο το Ψυχρό Πόλεμο
Η εξοπλιστική κούρσα του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις ήταν πάνω από όλα ένας διαγωνισμός και ο αριθμός των κεφαλών ήταν καίριας σημασίας. Επειδή τα Akula μετέφεραν μόνον είκοσι πυραύλους εν συγκρίσει με τα είκοσι τέσσερα βλήματα της κλάσσης του Οχάιο, κάθε σοβιετικός πυραύλος έπρεπε να φέρει περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από το αμερικανικό Trident C-4 .

Ένας μόνο R-39 έφερε μόνο δέκα κεφαλές των εκατό κιλοτόνων, το καθένα με ανεξάρτητη στόχευση, έτσι ώστε ένας μόνο πύραυλος να μπορεί να πλήξει δέκα διαφορετικούς στόχους μέσα σε αρκετά κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Αυτό αύξησε το μέγεθος και το βάρος του πυραύλου, αλλά επίσης σήμαινε ότι κάθε Akula είχε ένα σύνολο διακοσίων κεφαλών – οκτώ περισσότερες από την κατηγορία του Οχάιο.

Οι πύραυλοι Rif ήταν τοποθετημένοι σε δύο σειρές από δέκα σιλό πυραύλων το καθένα. Σε αντίθεση με άλλα υποβρύχια, τα σιλό βρίσκονταν στο εμπρόσθιο τμήμα του, δίνοντας στην κατηγορία Akula την ασυνήθιστη εμφάνιση της.

Τα χαρακτηριστικά τους

Η κατηγορία Akula είχαν μήκος 564 πόδια, μόλις τέσσερα πόδια περισσότερα από τα αμερικανικά τους ισοδύναμα. Ενώ τα Οχάιο είχαν ακτίνα σαράντα δύο μέτρων, τα Akula είχαν ένα τεράστιο πλάτος εβδομήντα τεσσάρων ποδών. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υποβρύχιο που, σε σαράντα οκτώ χιλιάδες τόνους, είχε το διπλάσιο βυθισμένο εκτόπισμα του αμερικανικού υποβρυχίου.

Τα γιγάντια υποβρύχια ήταν ικανά να πλέουν με είκοσι δύο κόμβους στην επιφάνεια και είκοσι επτά κόμβους υποθαλασσίως χάρη σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες OKB-650 -τους ίδιους αντιδραστήρες που τροφοδοτούσαν επίσης τα υποβρύχια της κατηγορίας Alfa και Mike- δίνοντάς τους σχεδόν εκατό χιλιάδες αξονική ιπποδύναμη.

Συνολικά οκτώ υποβρύχια της κατηγορίας Akula είχαν προγραμματισθεί, αλλά τελικά κατασκευλαστηκαν μόνο 6, τα οποία κληρονόμησε το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Από αυτά σήμερα μόνο ένα είναι επιχειρησιακά ενεργό, το Dmitriy Donskoy.

Η ύπαρξη της κατηγορίας Akula ήταν σχετικά άγνωστη και θα είχε παραμείνει έτσι, αν το υποβρύχιο δεν είχε γίνει γνωστό χάρη στο βιβλίο φαντασίας του Tom Clancy, το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», στο οποίο πρωταγωνιστούσε μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας Akula, ενώ στο Χόλυγουντ έγινε ευρέως γνωστή από την ταινία «Hunter Killer».

Πηγή: National Interest / Φωτογραφίες αρχείου

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact