ΚΟΣΜΟΣ

«Ανοίξτε τις πύλες της ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες»

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει νόμιμη είσοδο στους σύρους πρόσφυγες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας παράνομα από τη θάλασσα να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, έκανε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μιλώντας στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τίτλο «Επένδυση στο μέλλον», ο Γκουτέρες είπε ότι μόλις είχε ζητήσει «από την Ευρώπη και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, να παράσχουν νόμιμη είσοδο στην Ευρώπη σε περισσότερους σύρους πρόσφυγες».

«Μου ραγίζει η καρδιά να βλέπω οικογένειες σύρων που έχουν υποφέρει ήδη τόσο πολύ στη χώρα τους να πνίγονται στη Μεσόγειο στα χέρια των λαθρεμπόρων» είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Πάντως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σχολίασαν τη σχετική αναφορά.

Μιλώντας στο συνέδριο που αφορούσε την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την εκστρατεία υποστήριξης των προσφύγων, «Sharjah The Big Heart» ο Γκουτέρες δήλωσε ότι από το 2011 και την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ οι μισοί από τα 26 εκατομμύρια των σύρων πολιτών έχουν εκτοπιστεί είτε στο εσωτερικό της χώρας ή έχουν γίνει πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Πάνω από ένα εκατομμύριο σύροι έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και αντίστοιχος αριθμός βρίσκεται στο Λίβανο.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή είναι ευθύνη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας και ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκουτέρες.«Όχι μόνο να υποστηρίζουμε την Ιορδανία, το Λίβανο και τις άλλες χώρες, αλλά και να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες» πρόσθεσε.

Η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, απευθυνόμενη στο συνέδριο είπε ότι ενώ οι χώρες υποδοχής και γενικότερα τα κράτη επικεντρώνονται στη διατροφή και τη στέγαση των εκτοπισμένων παιδιών, παραμελείται η εκπαίδευση. «Όταν η σκόνη του πολέμου κατακάτσει τα παιδιά θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και θα πρέπει η εκπαίδευση τους να ξαναχτίσει τις ζωές τους και να ξαναφτιάξει τις χώρες τους», είπε. «Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά είναι μια εκπαίδευση που θα τους σώσει από τον χαμό » πρόσθεσε.

Χιλιάδες μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών σύρων που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη από τον τριετή εμφύλιο πόλεμο, έχουν πνιγεί ενώ διασχίζουν τη Μεσόγειο πάνω σε δουλεμπορικά σαπιοκάραβα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι πάνω από 700 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν πνιγεί σε ναυάγια στη Μεσόγειο, τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 3.072 εντός του 2014.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact