ΚΟΣΜΟΣ

Αριθμός ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στο Χονγκ Κονγκ

Η πλειονότητα των προσβληθέντων είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 48 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό ρεκόρ για μια μέρα στην κινεζική αυτή περιοχή.

Η πλειονότητα προσβληθέντων είναι άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στον έλεγχο της τήρησης της υποχρεωτικής καραντίνας των 14 ημερών από τους νεοαφιχθέντες, καθώς μόνον το ένα τρίτο από τα 6.000 ηλεκτρονικά βραχιολάκια, που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτούς με τον σκοπό αυτόν, έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Με τα νέα αυτά κρούσματα ανέρχεται σε 256 ο συνολικός αριθμός τους στο Χονγκ Κονγκ. Από τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, τα 36 αφορούν ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα κύμα ανθρώπων που επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα στο έδαφός του έπειτα από μια έξαρση της Covid-19 στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αλλά καθυστερήσεις εμποδίζουν την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βραχιολιών για τον έλεγχο της τήρησης της καραντίνας τους.

«Δεν έχω smartphone», δήλωσε ο Τζον Μπάτεν, ένας κριτικός έργων τέχνης, ο οποίος επέστρεψε από την Αυστραλία χθες, προσθέτοντας ότι η συσκευή εντοπισμού του δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

«Φαντάζομαι ότι κάποιος θα χτυπήσει την πόρτα μου κάποια στιγμή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αρχές στο αεροδρόμιο του είπαν ότι θα λάβει ένα smartphone στο σπίτι του.

Έχοντας καταγράψει 256 κρούσματα, το υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ υιοθέτησε αυστηρούς περιορισμούς για τους ταξιδιώτες, δίνοντας εντολή για 14ήμερη καραντίνα σε όλους όσοι έφτασαν εκεί από χθες, Πέμπτη, τα μεσάνυχτα και συνιστώντας την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών.

Το Χονγκ Κονγκ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είχε επιτύχει να ελέγξει σε κάποιο βαθμό την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά περισσότεροι από το 90% αυτών που διαγνώσθηκαν πρόσφατα θετικοί στον SARS-CoV-2 είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ενώ βρισκόντουσαν στο εξωτερικό ή είχαν στενή επαφή με ταξιδιώτες.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει ότι έχει ετοιμάσει περισσότερα από 20.000 ηλεκτρονικά βραχιολάκια για αυτούς που φτάνουν στο έδαφός του και ότι θα στέλνει όποιον παρουσιάζει συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό απευθείας σε διαγνωστικά κέντρα κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο κωδικός QR (κωδικός ταχείας απόκρισης) των ηλεκτρονικών αυτών βραχιολιών συνδέεται με μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ώστε να αναγνωρίζονται αυτοί που παραβιάζουν την καραντίνα τους στις 14 ημέρες που διαρκεί.

Σήμερα το δημόσιο δίκτυο RTHK μετέδωσε δήλωση του επικεφαλής πληροφοριών Βίκτορ Λαμ, σύμφωνα με τον οποίο κάποιες καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής έναρξης λειτουργίας του συστήματος αυτού. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω, ενώ η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

«Δεν έχουμε λάβει μήνυμα από την κυβέρνηση»

Πολλοί κάτοικοι αναφέρουν σήμερα σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν λάβει μήνυμα επαλήθευσης από την κυβέρνηση το οποίο απαιτείται για να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή. Ορισμένα βραχιολάκια, τα οποία δεν έχουν ασφαλίσει καλά, μπορεί εύκολα να τους γλιστρήσουν, προσθέτουν.

Οι ταξιδιώτες διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη οδηγιών για αυτούς που μπαίνουν σε καραντίνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πάνε στο σπίτι τους από το αεροδρόμιο, ή θα αγοράσουν τρόφιμα, με πολλούς να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να ψωνίζουν προτού μπουν στο διαμέρισμά τους.

Καθώς πολλά βραχιολάκια δεν έχουν ενεργοποιηθεί, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των αφιχθέντων που τίθενται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Μια κάτοικος, η Ντίπα Τζίβαν, δήλωσε ότι το βραχιολάκι της ενεργοποιήθηκε σήμερα, μια μέρα μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο. «Νομίζω ότι το Χονγκ Κονγκ τα πάει καλύτερα από τα περισσότερα μέρη», δήλωσε ωστόσο.

Η ίδια άρχισε την καραντίνα στο σπίτι της πριν από την ενεργοποίησή του, αλλά ανησυχεί ότι άλλοι μπορεί να μην δείξουν την ίδια πειθαρχία.

«Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλά δεν ενδιαφέρονται», είπε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact