ΚΟΣΜΟΣ

Ασάντ: Μακρύς και δύσκολος ο πόλεμος στη Συρία

Η σύγκρουση στη Συρία θα είναι μακρά και δύσκολη και ο στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα, δήλωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το γαλλικό περιοδικό «Παρί Ματς» και στην οποία δηλώνει επίσης ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο Άσαντ είπε στο «Παρί Ματς» πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τους αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν, αλλά τόνισε πως οι εχθροί του απέτυχαν να πάρουν με το μέρος τους τον πληθυσμό, γεγονός που επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις να προωθηθούν.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, ο Άσαντ λέει επίσης πως οι υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιούνται από το Σεπτέμβριο στη Συρία, συνιστούν μια “παράνομη επέμβαση” η οποία όμως ουδόλως έχει επηρεάσει τη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Ο συριακός στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα. Εκεί όπου δεν είναι παρών, τρομοκράτες επωφελούνται από την ευκαιρία για να διασχίσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στη μια ή την άλλη περιοχή», δήλωσε στο περιοδικό.

«Δεν πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα σε δύο στρατούς, όπου ο ένας κατέχει ένα έδαφος και ο άλλος ένα άλλο. Είναι ένας άλλος τύπος πολέμου. Αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες διεισδύουν σε μια πόλη ή ένα χωριό. Έτσι αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος».

Το κείμενο της συνέντευξης του Άσαντ μεταδόθηκε σήμερα και από συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Άσαντ υποστήριξε πως ο στρατός προωθείται σε πολλές περιοχές. Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η αποχώρησή του θα έδινε κάποια λύση, δήλωσε:

«Το κράτος είναι σαν ένα καράβι: ο καπετάνιος δεν δραπετεύει στην τρικυμία. Δεν φεύγει από τη γέφυρα. Αν χρειαστεί να φύγουν οι επιβάτες, τότε είναι ο τελευταίος που φεύγει».

Ο ίδιος αμφισβήτησε την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι από το 2011 σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της σύγκρουσης, λέγοντας πως οι αριθμοί που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης είναι υπερβολικοί.

Απέρριψε την άποψη ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στο Ισλαμικό Κράτος να αναπτυχθεί νωρίτερα στον πόλεμο για να εξοντώσει άλλους αντάρτες και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Στην πραγματικότητα, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε το 2006 στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που κατείχαν το Ιράκ, όχι η Συρία», δήλωσε προσθέτοντας πως ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν φυλακισμένος εκεί σε μια φυλακή την οποία διαχειρίζονταν οι ΗΠΑ. «Ποιός λοιπόν δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος; Η Συρία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες;», ρώτησε.

Ο Άσαντ υποστήριξε πως οι συριακές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν χημικά όπλα επειδή είχαν πιο αποτελεσματικά όπλα για να πολεμήσουν τους «τρομοκράτες». Ανταρτικές οργανώσεις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν τη Δαμασκό ότι πραγματοποίησε χημικές επιθέσεις.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact