ΚΟΣΜΟΣ

Ασάντ: Μακρύς και δύσκολος ο πόλεμος στη Συρία

Η σύγκρουση στη Συρία θα είναι μακρά και δύσκολη και ο στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα, δήλωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το γαλλικό περιοδικό «Παρί Ματς» και στην οποία δηλώνει επίσης ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο Άσαντ είπε στο «Παρί Ματς» πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τους αντάρτες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν, αλλά τόνισε πως οι εχθροί του απέτυχαν να πάρουν με το μέρος τους τον πληθυσμό, γεγονός που επέτρεψε στις ένοπλες δυνάμεις να προωθηθούν.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, ο Άσαντ λέει επίσης πως οι υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιούνται από το Σεπτέμβριο στη Συρία, συνιστούν μια “παράνομη επέμβαση” η οποία όμως ουδόλως έχει επηρεάσει τη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Ο συριακός στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού ταυτόχρονα. Εκεί όπου δεν είναι παρών, τρομοκράτες επωφελούνται από την ευκαιρία για να διασχίσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν στη μια ή την άλλη περιοχή», δήλωσε στο περιοδικό.

«Δεν πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα σε δύο στρατούς, όπου ο ένας κατέχει ένα έδαφος και ο άλλος ένα άλλο. Είναι ένας άλλος τύπος πολέμου. Αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες διεισδύουν σε μια πόλη ή ένα χωριό. Έτσι αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος».

Το κείμενο της συνέντευξης του Άσαντ μεταδόθηκε σήμερα και από συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Άσαντ υποστήριξε πως ο στρατός προωθείται σε πολλές περιοχές. Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η αποχώρησή του θα έδινε κάποια λύση, δήλωσε:

«Το κράτος είναι σαν ένα καράβι: ο καπετάνιος δεν δραπετεύει στην τρικυμία. Δεν φεύγει από τη γέφυρα. Αν χρειαστεί να φύγουν οι επιβάτες, τότε είναι ο τελευταίος που φεύγει».

Ο ίδιος αμφισβήτησε την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι από το 2011 σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της σύγκρουσης, λέγοντας πως οι αριθμοί που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης είναι υπερβολικοί.

Απέρριψε την άποψη ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στο Ισλαμικό Κράτος να αναπτυχθεί νωρίτερα στον πόλεμο για να εξοντώσει άλλους αντάρτες και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Στην πραγματικότητα, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε το 2006 στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που κατείχαν το Ιράκ, όχι η Συρία», δήλωσε προσθέτοντας πως ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν φυλακισμένος εκεί σε μια φυλακή την οποία διαχειρίζονταν οι ΗΠΑ. «Ποιός λοιπόν δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος; Η Συρία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες;», ρώτησε.

Ο Άσαντ υποστήριξε πως οι συριακές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν χημικά όπλα επειδή είχαν πιο αποτελεσματικά όπλα για να πολεμήσουν τους «τρομοκράτες». Ανταρτικές οργανώσεις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν τη Δαμασκό ότι πραγματοποίησε χημικές επιθέσεις.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact