ΥΓΕΙΑ

Χτυπάει πνεύμονες; Η απάντηση του καθηγητή Γουργουλιάνη για την παραλλαγή «Κένταυρος» που σαρώνει την Ευρώπη

Ανησυχία εκφράζουν όλο και περισσότεροι ιολόγοι παγκοσμίως σχετικά με την επικινδυνότητα μιας ακόμη ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης της παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού, η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.

Η παραλλαγή BA.2.75, γνωστή ως Κένταυρος, ανιχνεύτηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5, η οποία γρήγορα μετατρέπεται στην επικρατούσα παραλλαγή σε πολλές χώρες, εξοβελίζοντας την BA.2 και αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα.

Τι συμβαίνει με τη νέα μετάλλαξη;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης δηλώνει στο cnn.gr: «συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη».

«Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο. Άρα, οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο, δεν νοσηλεύονται, δεν διασωληνώνονται και το κυριότερο, δεν πεθαίνουν», εξήγησε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Σχετικά με την υπάρχουσα παραλλαγή της Όμικρον που βρίσκεται σε έξαρση και στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής «δεν επηρεάζονται οι πνεύμονες σε νεαρές ηλικίες. Έχουμε να δούμε νέους στα νοσοκομεία από το χειμώνα που επικρατούσε ακόμα η μετάλλαξη Δέλτα.

Γι΄αυτό τον λόγο να μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο, τουλάχιστον τις νεαρές ηλικίες. Ούτε είμαι της άποψης ότι οι νέοι θα πρέπει να διασκεδάζουν φορώντας μάσκες. Βέβαια, εάν επισκεφθούν τους παππούδες τους, ας φορέσουν για να μην τους κολλήσουν σε περίπτωση που νοσούν. Ωστόσο, βλέπουμε σήμερα ότι οι νέοι νοσούν με ήπια συμπτώματα, οι περισσότεροι ούτε καν με πυρετό».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact