ΚΟΣΜΟΣ

«Έμφραγμα» στο Σουέζ: Τι προκαλεί στη διεθνή οικονομία

Εντείνονται οι προσπάθειες στη Διώρυγα του Σουέζ για την αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς κοντέινερ Ever Given, μετά την αποτυχία της τελευταίας απόπειρας για να δοθεί τέλος στο «έμφραγμα» που έχει προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας προβλήματα σε αμέτρητες αλυσίδες προμηθευτών.

Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί τις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας και θα αντιδράσει εάν χρειαστεί.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ναύλα για τα τάνκερ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που το 400 μέτρων πλοίο κόλλησε στη ζωτικής σημασίας ναυτική οδό την Τρίτη, εξαιτίας μιας ισχυρής ριπής ανέμου.

Οι προσπάθειες αποκόλλησής του μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες και να δυσκολέψουν λόγω του ασταθούς καιρού, δημιουργώντας τον κίνδυνο για περαιτέρω καθυστερήσεις για εταιρείες που είναι ήδη αντιμέτωπες με περιορισμούς λόγω Covid-19.

Tα 25 μέλη του πληρώματος παραμένουν στο σκάφος και είναι ασφαλή, ανακοίνωσε η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

H ολλανδική ομάδα διάσωσης επιβεβαίωσε πως δύο επιπλέον ρυμουλκά θα κατέφθαναν στις 28 Μαρτίου για να βοηθήσουν στις προσπάθειες, μετά την αποτυχία της τελευταίας απόπειρας την Παρασκευή, είπε η BSM.

«Δεν υπάρχουν αναφορές μόλυνσης ή ζημιάς στο φορτίο, και αρχικές έρευνες αποκλείουν οποιαδήποτε μηχανική βλάβη ως λόγο της προσάραξης» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) ανακοίνωσε πως οι προσπάθειες θα αρχίσουν μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις βυθοκόρησης στην πλώρη για την απομάκρυνση 20.000 κυβικών μέτρων άμμου.

Η SCA ανέφερε πως καλωσορίζει μια αμερικανική προσφορά για βοήθεια. Η Τουρκία είπε και αυτή πως μπορεί να στείλει ένα πλοίο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Άγκυρας να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Αίγυπτο μετά από χρόνια αντιπαλότητας.

Το «έμφραγμα» στη διώρυγα, που συνδέει Ευρώπη και Ασία, έχει επιδεινώσει την κατάσταση για τις ναυτιλιακές, που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μεταφορά αγαθών στους καταναλωτές λόγω του κορονοϊού.

Το κόστος για το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να φτάσει τα 6-10 δισ. δολάρια την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz.

O οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένει πως η κατασκευαστική βιομηχανία και οι προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων της Ευρώπης θα επηρεαστούν περισσότερο, καθώς λειτουργούν με «just-in-time» αλυσίδες προμηθευτών. «Ακόμα και αν η κατάσταση διευθετηθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, η συμφόρηση στα λιμάνια και περαιτέρω καθυστερήσεις σε μια ήδη διαταραγμένη αλυσίδα προμηθευτών είναι αναπόφευκτες» ανέφερε.

Οι επιπτώσεις στο πετρέλαιο

Περίπου 24 πλοία ήταν ορατά από τις ακτές του Πορτ Σάιντ το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με άτομο που μίλησε στο Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 3% την Παρασκευή, καθώς περισσότερα από 30 τάνκερ περιμένουν από την Τρίτη και στις δύο πλευρές, έδειξαν δεδομένα της Refinitiv.

Ωστόσο οι καθυστερήσεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο χαμηλής εποχικής ζήτησης για αργό και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), κάτι που αναμένεται να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές. Θεωρείται πως οι επιπτώσεις στις τιμές θα είναι μεγαλύτερες για τα μικρότερα τάνκερ που μεταφέρουν παράγωγα πετρελαίου για εξαγωγή από την Ευρώπη προς την Ασία, εάν η διώρυγα παραμείνει κλειστεί για εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Reuters

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact