ΚΟΣΜΟΣ

Ενημέρωση από τη Μόσχα αναμένει η Λευκωσία

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τη Μόσχα για το περιεχόμενο των συζητήσεων για το Κυπριακό στη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αναμένονται, επίσης, τα αποτελέσματα της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας- Τουρκίας στην Αθήνα, στις 5 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα γίνουν ενέργειες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18-19 Δεκεμβρίου στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά θετική εξέλιξη στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, και ούτε αναμένεται να υπάρξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, που ισχύει η τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους». Ωστόσο, πρόσθεσε, μέχρι τότε αναμένεται να υπάρξουν πολλές εξελίξεις κυπριακού ενδιαφέροντος.

Ήδη, ανέφερε ο Κύπριος εκπρόσωπος, η ιταλική Προεδρία της ΕΕ έχει αρχίσει την ετοιμασία του προσχεδίου των συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί από τα κράτη- μέλη για να καταρτιστεί το τελικό κείμενο, που χρειάζεται ομοφωνία για να εγκριθεί.

Εξάλλου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Λευκωσία Τζον Κόνιγκ, αναφερόμενος στην προσέγγιση Τουρκίας- Ρωσίας, ανέφερε πως είναι φυσικό χώρες που έχουν σημαντικές σχέσεις συνεργασίας να συναντώνται από καιρού εις καιρόν σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να συζητούν την περαιτέρω πορεία.

Σε ερώτηση, εάν η προσέγγιση Μόσχας και Άγκυρας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε πως δεν είναι σε θέση να σχολιάσει μια τέτοια πιθανότητα.

Για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, ο κ. Κόνιγκ σχολίασε πως «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η Τουρκία κάνει επιχειρηματικές συνεργασίες με τη Ρωσία και ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, επίσης, συνεργάζονται με τη Μόσχα επιχειρηματικά».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact