ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ η Τουρκία ενθαρρύνει τη βία στo Καραμπάχ, το Ιράν φοβάται τις εσωτερικές συγκρούσεις

Οι μάχες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ενεργοποιούν τις εθνικιστικές και εθνοτικές εντάσεις στη γειτονική Τουρκία και το Ιράν. Ενώ η Άγκυρα ενθαρρύνει τη βία, η Τεχεράνη φοβάται την αύξηση των εθνοτικών εντάσεων μεταξύ των μειονοτήτων των Αρμενίων και των Αζερμπαϊτζάν.

Για μήνες η πλήρης υποστήριξη της Άγκυρας προς το Αζερμπαϊτζάν, η ρητορική της για τις βαλσαμόζες και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους, μοιάζουν με προετοιμασίες για πόλεμο.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη σύγκρουση για να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του με τους εθνικιστές και να αποσπάσει την προσοχή από τη διαρκή οικονομική κρίση στη χώρα του, όπως κάνει άλλωστε  και στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Η εξωτερική του πολιτική βοήθησε την ισλαμιστική πολιτική βάση του να δημιουργήσει μια συμμαχία ευκολίας με τους κοσμικούς εθνικιστές. Από το να μιλάμε σκληρά με την Ευρώπη για τη μετανάστευση, τη Λιβύη και την ενέργεια της Μεσογείου, έως την αποκατάσταση της φημισμένης Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, ο Ερντογάν φαίνεται να τείνει να κάνει οτιδήποτε για μια βραχυπρόθεσμη νίκη εντός έδρας.

Δεδομένης της εκτεταμένης εχθρότητας προς την Αρμενία και των στενών κοινοτικών και ιστορικών δεσμών με το Αζερμπαϊτζάν, η τρέχουσα επανέναρξη της μάχης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρέχει στον Ερντογάν μια ακόμη κραυγή – και απόσπαση της προσοχής.

Ο συγχρονισμός δεν είναι σύμπτωση: Ο κορωνοϊός έχει γονατίσει την τουρκική οικονομία, που έχει ήδη ξεπεραστεί από κρίση χρέους.

Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, παρακολουθεί τα γεγονότα νευρικά. Η Ισλαμική Δημοκρατία φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα των Αζερικών, ίσως το ένα τέταρτο του πληθυσμού, μέσα στην οποία στοιχεία έχουν φλερτάρει με ανεξαρτησία. Οι Ιρανοί Αζερικοί σχηματίζουν ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό μπλοκ που έχει απογοητευτεί φωνητικά από αντιληπτές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ του Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκαν στο Ταμπρίζ, την Ουρμία και την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια αγορών μάχης για τον Καραμπάχ τον Ιούλιο.

Ωστόσο, σε ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της ρεαλιστικής προσέγγισής της στην εξωτερική πολιτική μετά την Ισλαμική Επανάσταση – γεννήθηκε από την επιθυμία να διατηρήσει οποιονδήποτε πιθανό πολιτικό δεσμό μεταξύ των δικών της περιοχών της Αζερίας και του Μπακού – η Τεχεράνη υποστήριξε γενικά τη χριστιανική Αρμενία έναντι του Σιγκα-πλειοψηφικού Αζερμπαϊτζάν από τότε που οι δύο έγιναν ανεξάρτητοι το 1991. Παρά τις βελτιώσεις στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια, ο Μπακού και η Τεχεράνη διαφωνούσαν για τους δεσμούς του Μπακού με το Ισραήλ , την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων της Κασπίας Θάλασσας και την υποτιθέμενη υποστήριξη της Τεχεράνης για θρησκευτικές ομάδες στο Αζερμπαϊτζάν.

Πιο πρόσφατα, το Μπακού παραπονέθηκε ότι η Τεχεράνη επιτρέπει στις Ρωσικές αποστολές όπλων στην Αρμενία να διέλθουν τον ιρανικό εναέριο χώρο. Ένα άρθρο της 28ης Σεπτεμβρίου σε έναν ιστότοπο που συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν επισήμανε αυτές τις αποστολές και ρώτησε: “Ποιος είναι ο φίλος μας και ποιος είναι ο εχθρός μας;” Συνέχισε να απαιτεί «μια πιο κατανοητή και αποφασιστική θέση» από την Τεχεράνη. Το Μπακού δεν έχει παραπονεθεί απευθείας στην Τεχεράνη, τουλάχιστον όχι δημοσίως, αλλά στις 29 Σεπτεμβρίου η Τεχεράνη αρνήθηκε ισχυρισμούς ότι οι αποστολές ρωσικού υλικού προς την Αρμενία διέρχονταν από το Ιράν μέσω ξηράς

Αυτή η σημαντική δυσπιστία βάζει την Τεχεράνη σε αδιέξοδο.

Δεδομένης της έλλειψης αξιοπιστίας ως ουδέτερου ηθοποιού, η προσφορά της αυτήν την εβδομάδα για διαμεσολάβηση μεταξύ Μπακού και Ερεβάν θααγνοηθεί, όπως και η προσφορά του τον Ιούλιο . Ωστόσο, η Τεχεράνη δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη. Έχει οικονομικά συμφέροντα τόσο στην Αρμενία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν. Ακόμα πιο ανησυχητικό, η προοπτική παρατεταμένης σύγκρουσης στα βόρεια σύνορά της θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανάληψη διαμαρτυριών για την υποστήριξη είτε ενός κόμματος και ενδεχομένως συγκρούσεων, ακόμη και αντικυβερνητικών, ενώ η εγχώρια αξιοπιστία της Τεχεράνης βρίσκεται σε χαμηλή πτώση χάρη στον άσκοπο χειρισμό της του COVID-19.

Τέτοιες αποκλίνουσες απόψεις των δύο περιφερειακών βαρέων βαρών δεν θα κάνουν πολλά για να φέρουν ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όχι ότι η Άγκυρα ή η Τεχεράνη έπαιζαν παραδοσιακά το ρόλο της ειρήνης.

Αλλά με τον κόσμο που αποσπάται από το COVID και την οικονομική κρίση – και τους παραδοσιακούς διαλογιστές Ουάσιγκτον, Μόσχα και Ευρώπη που απασχολούνται με έναν αυξανόμενο αριθμό πικρών διαφορών – είναι λυπηρό το γεγονός ότι δύο μελλοντικές περιφερειακές δυνάμεις δεν μπορούν να διαδραματίσουν πιο εποικοδομητικό ρόλο για τον τερματισμό αυτής της πολεμικής δεκαετίας.

Αίθουσα Σύνταξης Fnews

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact