ΚΟΣΜΟΣ

Έντι Ράμα: Δεν μπορούμε να σταθούμε μπροστά στην πόρτα της Ευρώπης κλαίγοντας

«Εγώ δεν ελπίζω τίποτε», δηλώνει σε συνέντευξή του – «Η Αλβανία έκανε περισσότερα από όλες τις άλλες χώρες»

«Δεν μπορούμε να σταθούμε μπροστά στην πόρτα της Ευρώπης κλαίγοντας»: είτε ανοίξει είτε όχι, η Αλβανία θα συνεχίσει τον δρόμο του κράτους δικαίου και των μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε τον Οκτώβριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη βαλκανική χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς και με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, έπειτα από το βέτο της Γαλλίας, συνεπικουρούμενης από την Δανία και την Ολλανδία.

Σήμερα, ο υποστηρικτές της διεύρυνσης προς τα δυτικά Βαλκάνια επιδιώκουν το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από την σύνοδο κορυφής του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ.

«Εγώ δεν ελπίζω τίποτε», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έντι Ράμα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε μία παραχώρηση προς το Παρίσι και τις άλλες πρωτεύουσες που εναντιώνονται στην διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αυστηροποίηση της διαδικασίας. Οι Βρυξέλλες θα δώσουν στην δημοσιότητα στο τέλος του Φεβρουαρίου την νέα έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στα Τίρανα και τα Σκόπια.

«Πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε», όποιες και αν είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, συνεχίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. «Είναι ο μόνος λογικός δρόμος για το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον της χώρας».

Η διαδικασία της διεύρυνσης, καθώς και η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μπλοκ αποτελούν θέματα που διαφεύγουν τελείως των Τιράνων. Ακόμη και αν «και για εμάς επίσης, είναι σημαντικό να αλλάξει η Ευρώπη». «Αυτήν την στιγμή υποφέρει και δεν λειτουργεί όπως πρέπει, είναι ξεκάθαρο».

«Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στην ψύχωση αυτή της αναμονής εξελίξεων» επί των οποίων δεν έχει λόγο η χώρα, συνεχίζει ο Έντι Ράμα που ηγείται της αλβανικής κυβέρνησης εδώ και επτά χρόνια.

«Το κάνουμε για μας»

Τα 27 μέλη της Ένωσης, όπου η κοινή γνώμη είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εχθρική στην ιδέα εισδοχής φτωχών χωρών, απαιτούν από τα Τίρανα να ενισχύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και το κράτος δικαίου.

Μία ευρεία μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016. Τα εισοδήματα δικαστών και εισαγγελέων περνούν από διεξοδικό έλεγχο.

«Η Αλβανία έκανε περισσότερα από όλες τις άλλες χώρες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», επιμένει ο Έντι Ράμα, «αλλά θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», διότι «δεν το κάνουμε γι΄αυτούς, το κάνουμε για μας τους ίδιους».

Για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την σοβαρότητα των προσπαθειών της, η Αλβανία πέρασε διάταγμα για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας , που προβλέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παρανόμως.

Με τον ίδιο τρόπο, μετά τον σεισμό του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση πρότεινε στο Κοινοβούλιο την ενίσχυση της ποινικής ευθύνης στον τομέα των κατασκευών και των δημοσίων έργων.

Καθώς πλησιάζει η διάσκεψη των δωρητών που οργανώνεται στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου ως συμβολή στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι αλβανικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να τερματίσουν την περίοδο της άναρχης αστικοποίησης, κυρίως στις παραλιακές τουριστικές περιοχές.

«Εκτιμούμε πολύ τις προθέσεις για την οργάνωση αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε ότι θα έχει επιτυχία», λέει ο πρωθυπουργός.

Οι ζημιές από τον σεισμό αποτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά τα Τίρανα δεν υπολογίζουν στην διάσκεψη των δωρητών για την κάλυψή του συνόλου του λογαριασμού. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα επιστρατευθεί και ο προϋπολογισμός και η Αλβανία προβλέπει επίσης να προσφύγει στον ομολογιακό δανεισμό.

Στην ερώτηση αν ο σεισμός είναι συνώνυμο της αφύπνισης για ολόκληρη την αλβανική κοινωνία, ο Έντι Ράμα δηλώνει «ρεαλιστής». «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την χώρα να δοθούν παραδείγματα ενός διαφορετικού τρόπου δράσης…και θα τα δώσουμε. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να πούμε ότι οι Αλβανοί θα γίνουν Σουηδοί, εγώ δεν το πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact