ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει ο εφιάλτης: Ολοταχώς για δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού γίνεται πιο έντονος στην Ευρώπη .

Την στιγμή που ο ΠΟΥ χτυπά καμπανάκι για τη μεταδοτικότητα των νέων που συχνά είναι ασυμπτωματικοί και η ΕΕ ανησυχεί για έλλειψη από σύριγγες -όταν βρεθεί εμβόλιο- πολλές ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Ισπανία και η Σερβία, σημειώνουν ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, ενώ η Ισλανδία και η Ολλανδία παίρνουν νέα μέτρα.

Εντονη η ανησυχία στην Κύπρο όπου σε δειγματοληπτικό έλεγχο βρέθηκαν 6 θετικά κρούσματα.

Ο μέσος όρος επτά ημερών της Γαλλίας για τις νέες υποθέσεις Covid-19 έχει αυξηθεί πάνω από το όριο των 1.000 για πρώτη φορά από το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου, όταν μείωσε το κλείδωμα

Ισπανία: Πάνω από 1.000 κρούσματα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν στο έδαφός της πάνω από 1.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, συνολικά 1.229.

Ο αριθμός αυτός συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από τις 21 Ιουνίου, όταν οι αρχές ήραν τα μέτρα καραντίνας σε όλη τη χώρα.

Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 285.430. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 2.789 σε σύγκριση με τη χθεσινή καταμέτρηση και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα από τα τεστ αντισωμάτων στα οποία υποβλήθηκαν άνθρωποι οι οποίοι ενδέχεται να έχουν ήδη αναρρώσει από την ασθένεια.

Ισλανδία: Δύο νέες εστίες, νέα μέτρα

Έπειτα από σχεδόν τρείς μήνες σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που λήφθηκαν για την παρεμπόδιση της διασποράς της Covid-19, η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι υπαναχωρεί σκληραίνοντας κυρίως τους περιορισμούς όσον αφορά τις συναθροίσεις, μετά την επανεμφάνιση μολύνσεων στη χώρα από τουλάχιστον δύο εστίες.

Εδώ και μια εβδομάδα, 28 από τα 31 νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν στο νησί του Βορείου Ατλαντικού συνδέονται με εσωτερική μετάδοση στη χώρα, κυρίως στην πόλη λιμάνι ‘Ακρανες, περίπου 50 χλμ από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Μια εισαγωγή στο νοσοκομείο, η πρώτη από τα μέσα Μαΐου, καταγράφηκε επίσης την Τετάρτη.

Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενίσχυση των περιορισμών στις συναθροίσεις: το όριο από τα 500 άτομα θα ξαναπεράσει στα 100, και η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων που έγινε απλή προαιρετική σύσταση από τις 22 Μαΐου ξαναγίνεται υποχρεωτικός κανόνας.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε μέσα μεταφοράς, εσωτερικές πτήσεις, πορθμεία, κομμωτήρια ή οπουδήποτε κριθεί απαραίτητο για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Στα σύνορα όπου όλοι οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση για να αποφύγουν την καραντίνα, κυρίως στο διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, κύριο σημείο εισόδου στη χώρα, οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί για δέκα ημέρες ή περισσότερο θα πρέπει να ξαναπεράσουν ένα δεύτερο διαγνωστικό τεστ τέσσερις με έξι ημέρες μετά την άφιξή τους.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή, 31 Ιουλίου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η Ισλανδία έχει καταγράψει 1.872 κρούσματα κορωνοϊού από την αρχή της επιδημίας, από τα οποία 39 είναι ενεργά σήμερα και έχουν απομονωθεί. Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Υποχρεωτική μάσκα σε Άμστερνταμ και Ρότερνταμ

Οι ολλανδικές πόλεις Άμστερνταμ και Ρότερνταμ ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πιο πολυσύχναστους χώρους, όπως η διάσημη Κόκκινη Συνοικία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Την Τετάρτη, η αρμόδια κυβερνητική ομάδα για τη διαχείριση της πανδημίας είχε κρίνει μη απαραίτητη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, αφήνοντας ωστόσο στις αρχές των περιφερειών την ελευθερία να λάβουν το μέτρο αυτό.

Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία είναι μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμη αντιτίθενται στη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Οι υγειονομικές αρχές του Άμστερνταμ, ωστόσο, εξέδωσαν διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τις 5 Αυγούστου στους πιο πολυσύχναστους χώρους, ανάμεσά τους η Κόκκινη Συνοικία και οι φωταγωγημένες με κόκκινο νέον βιτρίνες της στις οποίες προβάλλουν εργάτριες του σεξ.

Η συνοικία αυτή είχε ξανανοίξει την 1η Ιουλίου έχοντας παραμείνει σχεδόν τρεις μήνες κλειστή λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στην πόλη λιμάνι του Ρότερνταμ θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις εμπορικές συνοικίες και στα εμπορικά κέντρα από τις 5 Αυγούστου.

Οι κανονισμοί θα εφαρμοστούν στα άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών στις δύο πόλεις και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των αρχών, 53.000 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα, από τα οποία 6.145 θάνατοι.

Σερβία: Ρεκόρ θανάτων

Δραματική αύξηση των θυμάτων του κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στο Κόσοβο. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν την μάχη με τον ιό 16 ασθενείς.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων μέσα σε μία ημέρα, από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία.

Στο Κόσοβο, συνολικά μέχρι σήμερα, 212 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον Covid-19.

Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των κρουσμάτων. Από τα 480 ύποπτα κρούσματα που εξετάστηκαν εργαστηριακά από χθες, τα 258 (53,7%) βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Στο Κόσοβο του 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι σήμερα επιβεβαιώθηκαν 8.104 κρούσματα ενώ εξετάστηκαν 36.050 δείγματα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε χτην επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε 13 πόλεις για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου.

Έτσι στις πόλεις που ισχύει το μέτρο, μεταξύ των οποίων είναι και η πρωτεύουσα Πρίστινα, απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία από τις 10:30 η ώρα το βράδυ έως και τις 05:00 η ώρα το πρωί.

Από εχθές επιβλήθηκε και το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό για όλους τους ξένους που εισέρχονται στο Κόσοβο. Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τους πολίτες της Σερβίας και της Αλβανίας.

Στη Σερβία η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και τα νέα κρούσματα μειώνονται. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 321 νέα κρούσματα ενώ κατέληξαν 7 ασθενείς.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact