ΚΟΣΜΟΣ

Για αυτά τα τούνελ ξεκίνησε το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας διαμηνύει ότι η επιχείρηση προστασίας των συνόρων που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την επίθεση στη Γάζα είχε ως στόχο να αποτρέψει τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Επιθέσεις που στηρίζονταν στα τούνελ που έχουν αναπτυχθεί κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οπως αναφέρει το National Geographic  οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εδώ και χρόνια σκάψει και χρησιμοποιούν αυτές τις υπόγειες σήραγγες.

Μέχρι πρόσφατα, οι σήραγγες εκτείνονταν μόνο προς την πλευρά της Αιγύπτου και χρησιμοποιούνταν κυρίως για να μεταφέρουν λαθραία καταναλωτικά αγαθά. Εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε από το 2007 όταν η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές και χαλάρωσε μόλις πρόσφατα, πολλά προϊόντα όπως είδη διατροφής, φυσικό αέριο, είδη ένδυσης και αυτοκίνητα δεν ήταν διαθέσιμα μέσω ενός νορμάλ τρόπου συναλλαγών και εμπορίου.

Τώρα, όμως, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το National Geographic, οι μαχητές της Χαμάς  φαίνεται ότι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τα τούνελ αυτά ως στρατηγικό μέρος της επίθεσής τους. Ετσι, όπως σημειώνει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση επικαλούμενο δημοσιεύματα, κατασκευάστηκε από τη Χαμάς ένα δίκτυο σηράγγων μόνο και μόνο για τη διευκόλυνση των επιθέσεων στο Ισραήλ.

Επίθεση για ένα τούνελ

Η επιχείρηση του Ισραήλ ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, λίγο αργότερα αφότου 13 Παλαιστίνιοι μαχητές εντοπίστηκαν να εξέρχονται από μια σήραγγα στο νότιο Ισραήλ.

Από τότε, το Ισραήλ δίνει στη δημοσιότητα βίντεο με στρατιώτες του που καταστρέφουν σήραγγες. «Υπάρχει ένα δίκτυο φονικών τούνελ τα οποία έχουν διεισδύσει κάτω από το Ισραήλ και το οποίο δίνει τη δυνατότητα για μια τεράστια επίθεση», τόνισε ένας Ισραηλινός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Χαμάς παραδέχεται ότι τα τούνελ είναι εναντίον του Ισραήλ

Η Χαμάς, από την πλευρά της, μόλις άρχισε η επίθεση, σε δήλωσή της τόνισε ότι τα νέα τούνελ -μερικά εκ των οποίων έχουν προφανώς επεκτεθεί κάτω από το ισραηλινό έδαφος- είναι μόνο μια από τις «εκπλήξεις» που έχουν για τους Ισραηλινούς.

Οι σήραγγες αποτελούν τη «νέα στρατηγική αντιμετώπιση της κατοχής με συγκρούσεις με τον εχθρό πάνω και κάτω από το έδαφος» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιά.

Οπως σημειώνει το National Geographic το δίκτυο των τούνελ που έχει αναπτυχθεί προς την Αίγυπτο με αυτό που έχει αναπτυχθεί προς το Ισραήλ συνδέονται . Θεωρείται, προσθέτει, πως η Χαμάς χρησιμοποιεί τα τούνελ προς την Αίγυπτο για να περάσει λαθραία όπλα και πυραύλους, όπλα που χρησιμοποιούνται σήμερα κατά των Ισραηλινών.

Ποιά υλικά περνούν μέσα στα τούνελ
Οπως και το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του δικτύου με τα υπόγεια καταφύγια της Χαμάς εικάζεται ότι προήλθε από την Αίγυπτο. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των νέων σηράγγων που επεκτείνονται προς το Ισραήλ.

Οταν η Αίγυπτος κατέστρεψε πέρυσι τις περισσότερες από τις παλαιότερες σήραγγες προς τα εδάφη της που χρησιμοποιούνται για το παράνομο εμπόριο, στέρησε στη Χαμάς μια ζωτικής σημασία πηγή εσόδων. Το γεγονός ότι η ανικανότητα της ομάδας να εφοδιάσει τους κατοίκους της Γάζς, επιδεινώνθηκε και από την έλλειψη πόρων, έστρεψε κάποιους από τους κατοίκους εναντίον της Χαμάς.

Οπως σημειώνει και το National Geographic επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του Ισραηλινού στρατού η άποψη ότι «κάτω από τη Γάζα υπάρχει μια υπόγεια πόλη» λόγω του εκτεταμένου δικτύου των τούνελ και των οχυρών είναι μια υπερβολή. Ωστόσο κάποια δόση αλήθειας θα υπάρχει σε αυτό.

Φωτογραφίες: Πάολο Πελλεγρίν

Οταν τα τούνελ χρησιμοποιούνταν για τον εφοδιασμό της Γάζας με τα απαραίτητα προϊόντα μέσω Αιγύπτου:

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact