ΚΟΣΜΟΣ

Η αλυσιδωτή αντίδραση μέτρων που προκάλεσε η έξαρση του νέου κοροναϊού

«Πολύ νωρίς για να κάνουμε αξιολογήσεις» τονίζει το Κρεμλίνο

Μια σειρά από μέτρα έχει προκαλέσει η έξαρση του νέου κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας και αρχίζει να εξαπλώνεται στον υπόλοιπο πλανήτη και ειδικά στις γειτονικές χώρες.

Πάντως, νέα αριθμητικά δεδομένα προκύπτουν μέρα με τη μέρα σχετικά με τον φονικό ιό, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει στην Κίνα 490 άτομα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν σκαρφαλώσει στις 24.324.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, στόχος τους ήταν να προστατευθούν και για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια σειρά από μέτρα, με κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Ιταλίας, την Adidas να βάζει λουκέτο σε έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων της στην Κίνα και την Airbus να κλείνει τη γραμμή συναρμολόγησης στη χώρα.

Ιταλία: Θερμικές κάμερες

Όσον αφορά την Ιταλία, όπου ένα ζευγάρι Κινέζων που είναι φορείς του νέου κοροναϊού βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, άρχισε να ελέγχει στα αεροδρόμιά της με θερμικές κάμερες όλους τους επιβάτες που φθάνουν από το εξωτερικό.

Οι έλεγχοι αυτοί, στους οποίους υποβάλλονταν μέχρι τώρα οι επιβάτες που έφθαναν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον θανατηφόρο ιό, επεκτάθηκαν σε όλες τις πτήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που φθάνουν από την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Φιουμιτσίνο, θερμικές κάμερες θα χρησιμοποιούνται επίσης για να ελέγχονται οι ταξιδιώτες που φθάνουν με εσωτερικές πτήσεις.

Στα αεροδρόμια που δεν διαθέτουν θερμικές κάμερες, εκατοντάδες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού εξοπλισμένοι με ψηφιακά θερμόμετρα είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν κάθε επιβάτη κατά την άφιξή του.

Adidas: Κλείνει καταστήματα

Στο μεταξύ, η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνει «σημαντικό» αριθμό καταστημάτων της στην Κίνα εξαιτίας του ξεσπάσματος του κοροναϊού.

«Επιβεβαιώνουμε πως διαπιστώνουμε αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις μας στην Κίνα. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς αυτήν τη στιγμή για να υπολογίσουμε την έκταση αυτής της επίδρασης», δήλωσε εκπρόσωπος της Adidas.

Airbus: «Λουκέτο» στην εγκατάσταση της Τιαντζίν

Επίσης, ο αεροναυτικός όμιλος Airbus ανακοίνωσε πως η γραμμή συναρμολόγησης του A320 στην Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο, έκλεισε επ’ αόριστον εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στη χώρα και σε διεθνές επίπεδο δημιουργούν ζητήματα στον τομέα της επιμελητείας. Η εγκατάσταση τελικής συναρμολόγησης της Τιαντζίν είναι αυτή τη στιγμή κλειστή», ανακοινώθηκε.

«Μεγάλη επιχείρηση για την πρόληψη μέρα και νύχτα»

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώνεται κάθε ώρα για την κατάσταση σχετικά με τον κοροναϊό και πρόσθεσε πως όλες οι υπηρεσίες διεξάγουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για να αποτρέψουν τη διάδοσή του.

«Φυσικά, ο πρόεδρος λαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση με τον κοροναϊό σε καθημερινή και, αν χρειάζεται, ακόμη και σε ωριαία βάση», επισήμανε ο Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια «αληθινά μεγάλης κλίμακας επιχείρηση (για την πρόληψη της διάδοσης του κοροναϊού) διεξάγεται στη Ρωσία, μέρα και νύχτα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Κρεμλίνο είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα που λαμβάνονται, δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε αξιολογήσεις».

«Η δουλειά που γίνεται είναι συστηματική, μεγάλη τόσο σε όρους γεωγραφίας όσο και σε περιεχόμενο, έχει ενεργοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός για την πρόληψη της διείσδυσης του ιού· τόσο οι επιστήμονες όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως στην προσπάθεια «συμμετέχουν η διπλωματική υπηρεσία και οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις».

Ακολουθεί μια καταγραφή των νεότερων εξελίξεων για τον κοροναϊό:

Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα έφθασε χθες τους 490, καθώς καταγράφηκαν 65 νέοι θάνατοι –αριθμός ρεκόρ– σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324. Σχεδόν 230 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 27 άλλες χώρες και περιοχές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών. Περίπου 3.700 άνθρωποι τελούν σε καραντίνα σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται αρόδου στην Ιαπωνία με 10 εξ αυτών να βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εμπόδισαν πάνω από 1.800 επιβάτες και πλήρωμα να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοιο αφού κάποια μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι είχαν πυρετό και άλλα συμπτώματα. Οι ασιατικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν ενώ οι μετοχές στην Κίνα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ελπίδων για πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να αποσοβηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την επιδημία. Η Ταϊβάν ανέφερε ότι θα αναστείλει από αύριο την είσοδο για όλους τους Κινέζους πολίτες που ζουν στην ηπειρωτική Κίνα. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι η επιδημία θα καθυστερήσει την αύξηση στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα που αναμένονταν από τη «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό τον μήνα. «Η εξάπλωση του κοροναϊού θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «κρύο ντους» πάνω στην αυξανόμενη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020», δήλωσε σήμερα ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο. Η American Airlines και η United Airlines ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν πτήσεις προς και από το Χονγκ Κονγκ ύστερα από αυτή την εβδομάδα. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, συνεχίζουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την πόλη Ουχάν. Οι Αρχές της Ουχάν μετατρέπουν οκτώ επιπλέον κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία Τα σχολεία στη Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας που μέχρι στιγμής είναι κάτω 2,1% είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες σημαντικές επιδημίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact