ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σε άνοδο τα ποσοστά της Μέρκελ

Οι πολίτες της Γερμανίας στηρίζουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας

Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών συμφωνεί με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών, τα οποία έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ λιγότεροι από τους μισούς ανησυχούν πραγματικά ότι η σημερινή κρίση θα επηρεάσει την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και της εφημερίδας Die Welt, το 93% των ερωτηθέντων στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, το 49% δηλώνει ότι έχει μικρό ή μέτριο φόβο ότι θα μολυνθεί από τον κορονοϊό και αυτό φαίνεται να συνδέεται τόσο με την μεγάλη εμπιστοσύνη (77%) στους γιατρούς και στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσο και στην ασφάλεια που δημιουργούν τα μέτρα περιορισμού, με τον έναν στους δύο Γερμανούς να θεωρεί ότι η νέα κατάσταση που έχει επιβληθεί έχει καθησυχαστική επίδραση στην κοινωνία.

Εξίσου καθησυχαστικά φαίνεται πως λειτουργούν και τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Το 65% ανησυχεί λίγο ή μέτρια για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η ατομική οικονομική του κατάσταση, ενώ μόνο το 18% εκφράζει φόβο για την θέση εργασίας του και μόλις το 20% δηλώνει ότι φοβάται πως σύντομα θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Τα στοιχεία, επισημαίνει η εφημερίδα, αναδεικνύουν πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη τρέφουν ακόμη οι Γερμανοί προς την κυβέρνησή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ με 64% κερδίζει 11 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα στην αξιολόγηση της διαχείρισης αυτής της κρίσης και βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης. Ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με 63 μονάδες (+17), ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν με 60% (+16) και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ με 58% (+19). Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει επτά μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνει στο 34%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει σταθερό στο 16%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει δύο μονάδες και μένει στο 10%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και παραμένουν, με 22%, δεύτερη δύναμη. Η Αριστερά καταγράφει απώλειες δύο μονάδων και περιορίζεται στο 7%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται με το 5% ακριβώς στο όριο εισόδου στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την YouGov – στο πλαίσιο της συνεργασίας της Welt με δίκτυο ξένων εφημερίδων – εκτός από τη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θεωρεί σωστή την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις. Το 85% είτε θεωρεί σωστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είτε θα ήθελε να επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί. Η στήριξη των αυστηρότερων μέτρων είναι, όπως θα ανέμενε κανείς, υψηλότερη στις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία (Ιταλία και Γαλλία 90%, Ισπανία 92%). Εκεί είναι ιδιαίτερα υψηλά επίσης τα ποσοστά στήριξης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ενίσχυσης της ενωμένης Ευρώπης. Στην Ισπανία το 84% τάσσεται υπέρ «περισσότερης» Ευρώπης, ενώ στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 74%.

Και στην Πολωνία, η οποία δεν έχει υποστεί τόσο βαρύ πλήγμα από την πανδημία, το 75% τάσσεται υπέρ της στενότερης συνεργασίας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Γερμανία ωστόσο, το ποσοστό εκείνων οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εταίρων πέφτει στο 60%, ενδεχομένως λόγω της συζήτησης για την έκδοση ευρωομολόγων, ενώ στην Γαλλία βρίσκεται στο 61%. Στην Γαλλία μάλιστα διαπιστώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών (28%) που προκρίνουν εθνικές λύσεις στην σημερινή κρίση. Το αντίστοιχο μέγεθος στην Γερμανία βρίσκεται στο 23%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact