ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση: Η Ουκρανία ετοιμάζεται να μπει στο ΝΑΤΟ και ο Πούτιν εξοργίζεται

Τι στιγμή που οι ήχοι από τους πυροβολισμούς και οι πολεμικές ιαχές δεν έχουν καλά καλά σιγήσει στην Ανατολική Ουκρανία μια νέα απόφαση του Κιέβου αναμένεται να πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να εγκαταλείψει η Ουκρανία το καθεστώς της «αδέσμευτης χώρας» με στόχο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εξοργίζοντας τη Μόσχα, η οποία βλέπει την προς ανατολάς επέκταση της ατλαντικής συμμαχίας ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.
Η ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία είναι πιθανό να απαιτήσει χρόνια, ωστόσο ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στις Βρυξέλλες: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή και η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εφόσον το ζητεί και εφόσον εκπληρώνει τα κριτήρια και προσυπογράφει τις απαραίτητες αρχές».

Όμως η Ρωσία χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία «ένα μη φιλικό βήμα» έναντι της ίδιας.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές στο Κίεβο πριν από την ψηφοφορία, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η κατάργηση του καθεστώτος ουδετερότητας της Ουκρανίας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να στραφεί προς την Ευρώπη και τη Δύση.

«Αυτό θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση στον ευρωπαϊκό και τον ευρω-ατλαντικό χώρο», δήλωσε.

Το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε εύκολα, καθώς έλαβε 303 ψήφους, 77 περισσότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί. Μόνον οκτώ βουλευτές το καταψήφισαν. Ο νόμος πρέπει τώρα να δημοσιευθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος δήλωσε πως ο νόμος είναι αναγκαίος εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής «επίθεσης» εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του πως η εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της «αδέσμευτης χώρας» είναι αντιπαραγωγική και θα αυξήσει τις εντάσεις γύρω από την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
,Είναι αντιπαραγωγικό. Το μόνο που θα κάνει είναι να κλιμακώσει τη σύγκρουση και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να επιλυθεί η βαθιά εσωτερική κρίση της Ουκρανίας με την υιοθέτηση τέτοιων νόμων., δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εντείνουμε το κλίμα της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν και από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.
 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact